Beplant 'low tech' aquarium (54 liter) 

Op deze pagina wordt heb beplante aquarium beschreven, waarmee ik op 25 maart 2005 begonnen ben. Dit aquarium met de afmetingen van 60x30x30 cm en een inhoud van 54 liter heb ik voorheen gebruikt voor het opkweken van vissen van de soort Melanotaenia boesemani, maar nadat ik deze vissen verkocht had wilde ik toch iets anders gaan doen met dit aquarium. In tegenstelling tot mijn andere aquariums wilde ik voor dit aquarium slechts een minimum aan technische hulpmiddelen gebruiken om de kosten laag te houden en wat meer ervaring op te doen met het houden van aquariumplanten onder minder optimale condities dan in mijn andere aquariums. 

Op deze pagina wordt een overzicht gegeven van de belangrijke gegevens van dit aquarium zoals de vissen, planten, gebruikte apparatuur en de historie van dit aquarium. De informatie op deze pagina zal zich vooral beperken tot een beknopte omschrijving van alle onderdelen van dit aquarium, waarbij niet al te diep ingegaan wordt op de meeste onderwerpen. Gedetailleerde informatie over de op deze pagina zijn bereikbaar via de hyperlinks die bij de onderwerpen staan.

Foto van het aquarium gemaakt op 27 november 2005

Het aquarium
Het hier beschreven aquarium is een standaard aquarium van 60x30x30 cm (L x B x H) van het merk Juwel. Dit is een redelijk goedkoop aquarium vanwege het populaire formaat. Naast de standaard lichtkap die met dit aquarium geleverd word zijn er verder geen extra's meegeleverd met dit aquarium. 

De apparatuur
De opzet van dit aquarium is om met een een gering aantal technische hulpmiddelen toch een leuk aquarium op te zetten. Over het algemeen is voor dit aquarium gebruik gemaakt van eenvoudige, betaalbare apparatuur. Enkel het gebruikte osmose apparaat is hier een uitzondering op. Gezien ik dit apparaat echter al had voor mijn andere aquarium is het zonde om bij de waterbereiding van het aquarium hiervan geen gebruik te maken. Meer informatie over deze onderdelen van het aquarium is terug te vinden op de verschillende pagina's over deze onderdelen. De specifieke pagina's over deze onderdelen zijn bereikbaar door op de hyperlinks te klikken die in de tabel hieronder staan. 

Onderdeel Omschrijving
Filter Eheim 2208 binnenfilter
Verwarming Sera staafverwarming van 50 watt
Verlichting Eén 15 watt TL balk
Osmose apparaat Aquatic Nature van het type Ocean 60 S, met een capaciteit van 60 liter osmose water per dag. Dit apparaat werd gebruikt voor het ontharden van het water en het verwijderen van fosfaten uit het leidingwater.

De vissen
Gezien de beperkte technische hulpmiddelen die ik met dit aquarium gebruik is de zuurgraad van het water relatief hoog met een pH waarde die meestal tussen de 7,5 en de 8 fluctueert. Vanwege deze hoge zuurgraad is het aantal geschikte soorten relatief beperkt aangezien de meeste tropische aquariumvissen de voorkeur geven aan neutraal tot licht zuur water. 

Als hoofdbewoners heb ik voor dit aquarium gekozen voor de soort Pseudomugil signifer. Dit is een kleine actieve scholenvis die de voorkeur geeft aan alkalisch water (pH tussen de 7 en 8) en hard water, wat deze soort goed geschikt maakt voor dit aquarium. Naast de school Pseudomugil signifer heb ik als bodembewoners gekozen voor een school van Corydoras pygmaeus en als algeneter voor de garnalen soort Caridina Japonica. 

Vissoorten in dit aquarium

Wetenschappelijke naam

Nederlandse naam

Functie of positie in het aquarium Aantal
Pseudomugil signifer - Middenzone/oppervlakte 7 tot 10
Corydoras pygmaeus - Bodembewoner 7 tot 8
Caridina Japonica (garnaal) - Algeneter 5
 
De planten
Persoonlijk ben ik een grote liefhebber van een rijkelijk beplant aquarium, waardoor de planten in het aquarium altijd een belangrijke positie hebben ingenomen in het aquarium. In mijn voorgaande aquarium is mijn streven is dan ook altijd om voor een optimale omstandigheden voor de planten te zorgen, waarbij ik gebruik maak van een goede verlichting, CO2 bemesting, een bodemverwarming, aquariumplantenmest en een voedingsbodem. Voor dit aquarium heb ik echter van zo min mogelijk technische hulpmiddelen gebruik gemaakt, waardoor voor dit aquarium geen CO2 bemesting is gebruikt, een matige verlichting en een eenvoudige staafverwarming.

Ondanks de beperkingen van dit aquarium ben ik er in een vrij korte periode toch in geslaagd om een mooi en eenvoudig te houden beplanting te creeren.
Meer informatie over dit beplantingsplan is terug te vinden door op de rechter afbeelding van dit beplantingsplan te klikken. 

Beplantingsplan november 2005

Historie
Eind maart 2005 ben ik begonnen met de inrichting van het aquarium. Na ongeveer 3 weken was het aquarium redelijk stabiel waarna ik de eerste school vissen de soort Pseudomugil signifer heb uitgezet. Vanwege het voor mijn onbekende uitganspunt van een aquarium met weinig techniek heb ik de eerste maanden van dit aquarium de bevolking beperkt tot deze soort. In de eerste maanden ging één vis dood doordat deze uit het aquarium was gesprongen en één vis die vanaf het begin vrij zwak was ging na een maand of vier ook dood. 

Vanaf juli 2005 kwamen er steeds meer algen in dit aquairum en begon er een plaag van draadalgen te ontsaan. Om dit tot stand te brengen heb ik begin Augustus 2005 vijf stuks algen etende garnalen van de soort Caridina Japonica. Tevens heb ik tegelijkertijd een school van 8 stuks Corydoras pygmaeus uitgezet. Na het uitzetten van de algenetende garnalen in het aquarium werd snel korte metten gemaakt met de algen en in een periode van enkele weken waren de algen in dit aquarium geminimaliseerd wat tot op heden het geval is in dit aquarium. Sindsdien staan de planten er goed gezond bij en heeft het beplantingsplan van dit aquarium goed vorm gekregen.

Terwijl de planten in dit aquairum het tot op heden boven verwachting doen, is het verhaal over de vissen in dit aquarium tot op heden minder positief. In de periode dat ik de Caridina Japonica en Corydoras pygmaeus in dit aquarium uitgezet heb is het de helft van de school Cordydoras pygmaeus in een periode van ongeveer een maand gestorven en op drie vissen na is ook de school Pseudomugil signifer weggevallen. Ik heb in deze periode geen afwijkingen in de watersamenstelling kunnen meten (gemeten is op ammonia en nitriet) en een duidelijk ziektebeeld kon ik ook niet waarnemen. Mogelijk is bij de aanschaf van de school Corydoras pygmaeus een ziekte meegebracht. Na het sterven van deze vissen zijn de overlevende vissen goed gezond gebleven, maar de scholen zijn in princiepe veel te klein. Vooral de school Pseudomugil signifer zou ik graag weer uitbreiden naar een acceptabel aantal, maar tot op heden ben ik deze soort helaas niet meer tegengekomen in de winkels waar ik kom. In tegenstelling tot de vissen hebben de garnalen in dit aquarium tot op heden geen enkel probleem gegeven en zien alle vijd de uitgezette garnalen er gezond uit. .

Terug naar de hoofdpagina