Beplantingsplannen

Persoonlijk ben ik een liefhebber van een dicht beplant aquarium. Al vanaf het prille begin heb ik altijd gestreefd naar een optimale beplanting, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk is het mij met de tijd wel een aantal keer gelukt mijn aquarium naar tevredenheid in te richten, maar toch is het mij nog niet steeds niet gelukt om voor een langere periode dan zo'n half jaar het aquarium naar mijn zin te houden. Vooral problemen met algen, maar ook mijn zucht naar het proberen van steeds nieuwe planten hebben er met de tijd zeker toe geleid dat een mooi beplantingsplan bijna compleet op de schop ging voor iets nieuws. 

De beplanting van een aquarium is een dynamisch geheel en de ontwikkeling van een beplantingsplan kan soms behoorlijk lang duren. Hoewel veel mensen snel resultaat zullen willen zien is dit in praktijk zelden mogelijk. Op deze pagina wil ik dan ook aan de hand van foto's van mijn eigen aquarium en beplantingsplannen laten zien hoe mijn aquarium zich met de tijd ontwikkelt heeft. Hierbij zal er zowel aandacht besteed worden aan de opbouw van de beplantingsplannen, de problemen en natuurlijk ook de successen. Echter alvorens met de beschrijving van de beplantinsplannen te beginnen zal ik eerst proberen een aantal grondbeginselen uit te leggen die nodig zijn om een beplantingsplan voor het aquarium op te stellen. 

Beplantingsplannen van mijn aquariums

Hieronder staan een aantal foto's van beplantingen die ik in het verleden in mijn aquarium gehad heb. Naast de foto's staat telkens een korte toelichting over de getoonde foto. Door op de foto van de beplanting te klikken kan telkens een uitgebreide beschrijving van het beplantingsplan geopend worden, met uitgebreide toelichting op het beplantingsplan. Ook is bij een aantal beplantingsplannen de opbouw van de beplanting beschreven wat toegelicht wordt met foto's van de opbouw.

De foto van dit eerste beplangingsplan op deze pagina is gemaakt op 9 juni 2000 van mijn 86 liter aquarium. Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat ik dit beplantingsplan in mijn aquarium had, vindt ik dit tot nog toe het meest geslaagde die ik met de tijd gehad heb. Naast dat er een in dit beplantingsplan een mooi contrast te zien is tussen bladvorm en kleur, waren de planten in dit beplantingsplan over het algemeen gemakkelijk te houden in mijn aquarium. Meer informatie over dit beplantingsplan is te vinden door op de foto links te klikken met de muis >>> 

De foto links toont mijn 86 liter aquarium op 12 januari 2001. Dit was ongeveer het eind resultaat van een beplantingsplan waar ik in oktober 2000 aan begonnen was en wat een vervolg moest worden op het bovenstaande beplantingsplan. Door problemen met puntalgen en niet al te beste planten keuzes was de opbouw van dit beplantingsplan vrij rommelig en ontbraken echt duurzame planten op een aantal plaatsen in het beplantingsplan. Op de uitgebreide pagina over dit beplantingsplan, dat te openen is door op de foto te klikken, wordt de opbouw van dit beplantingsplan toegelicht met behulp van vier foto's gemaakt in de periode van oktober 2000 tot en met januari 2001 >>>

De foto links toont het beplantingsplan van mijn 300 liter aquarium gemaakt op 26 april 2003. Met dit aquarium ben ik eind februari 2003 begonnen. Het beplantingsplan zoals op deze pagina beschreven staat is het voorlopige resultaat van dit beplantingsplan na ongeveer twee maanden.Op de uitgebreide pagina over dit beplantingsplan, dat te openen is door op de foto te klikken, wordt het complete beplantingsplan van dit aquarium beschreven samen met een toelichting op het voorlopig behaalde resultaat met dit aquarium >>>
Het beplantingsplan dat op deze pagina beschreven staat is een weergave van dit aquarium in april 2005. Vanwege veel problemen met plantengroei en blauwe algen heeft de beplanting van dit aquarium lange tijd in het teken gestaan van het minimaliseren van de algen en in mindere mate een optisch uitgekiend geheel te realiseren. Het beplantingplan hieronder is dan ook vooral nog een tussentijds resultaat, wat in de toekomst nog wel wat aanpassingen vereist om geheel naar mijn smaak te kloppen >>>
Op deze pagina staat het beplantingsplan van mijn 54 liter aquarium weergegeven. Met dit aquarium ben ik maart 2005 begonnen. In tegenstelling tot de andere aquariums die ik heb ingericht is dit aquarium wat betreft techniek en hulpmiddelen zo eenvoudig mogelijk gehouden. Voor dit aquarium maak ik dan ook geen gebruik van een CO2 bemesting en wordt een slechts een zwakke verlichting gebruikt zoals af fabriek geleverd is met dit aquarium. Het streven van dit aquarium is om met slechts minimale middelen wel een mooi beplant aquarium te creëren >>>

De theorie achter een beplantingsplan
De beplanting van een aquarium is voor een sterk deel ook afhankelijk van de persoonlijke smaak van de persoon in kwestie. Toch zijn er voor het samenstellen van de beplanting voor een aquarium wel een aantal grondregels die redelijk universeel toepasbaar zijn. Voor de één zullen deze regels haast zo heilig zijn als de bijbel, terwijl voor de ander dit alleen maar geld als een mooi uitgangspunt om mee te beginnen. Hieronder staan de belangrijkste grondregels voor het samenstellen van een beplanting voor een aquarium weergegeven.

Kies planten die bij het aquarium passen
Er zijn veel aquariumplanten te koop, maar deze stellen lang niet altijd dezelfde eisen. Vooral de verlichting is vaak een belangrijk uitgangspunt bij het kiezen van planten. In een zwak verlicht aquarium zullen veel planten die een hoge lichtintensiteit eisen het niet goed doen, waardoor dit soort planten beter niet gebruikt kunnen worden in een dergelijk aquarium. In een sterk verlicht aquarium is het meestal wel goed mogelijk om ook planten te gebruiken die minder hoge eisen aan het licht stellen. Ook is het beter om geen planten aan te schaffen die zo groot kunnen worden dat ze na enige tijd niet goed meer in het aquarium passen.

Het formaat van planten
Bouw de beplanting van het aquarium van laag naar hoog op. Gebruik voor de voorgrond lage planten en gebruik voor de achterzijde planten die de achterwand mooi afdekken. Plaats geen lage planten achter hoge planten, waardoor de lage  planten niet goed zichtbaar meer zijn. 

De bladvorm van planten
Probeer te vermijden dat planten met dezelfde bladvorm naast elkaar komen te staan. Door planten met verschillende bladvormen naast elkaar te plaatsen komen plantengroepen beter tot hun recht. 

De kleuren van planten
Ook voor de kleuren van planten geldt dat planten met dezelfde kleuren beter niet naast elkaar kunnen staan. Een veelgebruikt contrast tussen kleuren is bijvoorbeeld een combinatie van rood-bladige planten naast licht groene planten. Echter ook het verschil tussen donkergroen en lichtgroen is een bruikbare combinatie om verschil in bladkleur te creëren. 

De plaatsing van planten
De manier waarop planten in een aquarium worden gezet kan voor een groot deel bepalen hoe zij tot hun recht komen. Zo is het voor veel planten nodig om een ze in een groep bij elkaar te zetten, om ze volledig tot hun recht te laten komen. Ook is het mogelijk om met bepaalde planten een zogenaamd straatje te maken, waarbij de planten van laag naar hoog geplant worden om een mooie groep te vormen en diepte te creëren. Ook de plaatsing van zogenaamde solitaire planten in het aquarium, die vaak als blikvanger fungeren, kan belangrijk zijn. Bij dit soort planten is het meestal gebruikelijk ze enigszins uit het midden van het aquarium te plaatsen, waardoor zij beter tot hun recht komen. Ook wordt er vaak afgeraden om symmetrie in het aquarium aan te brengen, zoals bijvoorbeeld niet links en rechts dezelfde planten te gebruiken. 

Van de vijf hierboven genoemde punten zijn naar mijn menig vooral de eerste vier punten vrij universeel bruikbaar, ongeacht de persoonlijke smaak. Het laatste punt oer de plaatsing van planten is vooral een aardig uitgangspunt, maar zeker het vermijden van symmetrie vind ik meer iets dat met persoonlijke smaak te maken heeft dan dat het als een harde grondregel gezien moet worden. Persoonlijk heb ik het gebruik van symmetrie meestal wel vermeden, maar het kan naar mijn menig ook juist gebruikt worden om een bepaalt effect in het aquarium juist extra te versterken.