Decoratie

Op deze pagina zal ik de 'decoratie' in mijn aquarium beschrijven. De voorwerpen in mijn aquarium die ik onder decoratie versta zijn een stuk kienhout en de achterwand.

Kienhout

Het kienhout in mijn aquarium heb ik aangeschaft om de planten mee af te wisselen. Doordat dit hout gedurende lange tijd het water bruinig kan kleuren had ik dit stuk hout al enkele weken voordat ik mijn aquarium aanschafte gekocht. Dit stuk hout heb ik tot die tijd in een emmer water geplaatst, waarvan ik het water als het bruin was gekleurd weer verving door nieuw (warm) water. Hierdoor was tegen de tijd dat ik mijn aquarium ging inrichten het stuk kienhout een stuk minder belastend voor mijn aquarium. Het kleine beetje kleuring dat het kienhout vervolgens nog aan mijn water kon afgeven, ben ik vervolgens tegen gegaan door onder meer actieve kool als filter vulling te gebruiken, welke de verkleuring van het water tegen gaat. Toch heb ik bij het aquarium van mijn zus gezien (terwijl het hout goed behandeld was) dat het zoveel kleur aan het water gaf dat het hout verwijderd moest worden en zelfs na weken lang in een emmer met water nog steeds te veel kleur af gaf. Ondanks het hierboven genoemde risico wat men met kienhout loopt heb ik toch hiervoor gekozen. Dit omdat stenen en vooral lavastenen in het aquarium vaak scherp zijn en de vissen zich hier aan kunnen verwonden, wat bij kienhout niet het geval is.

De achterwand

Als achterwand in mijn aquarium heb ik een mat zwarte tempexplaat met reliëf. Ik heb voor deze wand gekozen omdat een donkere achterkant de rest van het aquarium goed doet uit komen en ook de vissen waarderen het over het algemeen ook wel als er een geblindeerde wand in het aquarium zit.  Hoewel een tempexplaat een kleine ruimte van het aquarium inneemt heb ik toch voor zo'n achterwand gekozen omdat ik het een stuk mooier vindt dan een effenzwarte achterwand of een naar mijn idee kitserige achterwand waarop aquariumplanten staan. De tempexplaat moet doordat deze drijft bij voorkeur aan de achterwand vastgelijmd worden. In de literatuur wordt hier over het algemeen een silicone lijm voor aanbevolen. Zelf wil ik hier mensen voor waarschuwen, omdat ik zelf ook zomaar een silicone lijm gebruikt heb en deze toch giftig bleek te zijn voor de vissen en planten in het aquarium (zelfs na langdurig uitharden). Het beste is dan ook om in de aquariumwinkel naar speciale aquariumlijm te vragen (welke geen gifstoffen afgeeft), waardoor men zichzelf een hoop ellende kan besparen, want bij gebruik van een verkeerde lijm zal het hele aquarium opnieuw ingericht moeten worden. Wat naast een hoop frustratie ook nog eens veel geld en tijd kost.

Terug naar de hoofdpagina