Tropische aquariumvissen encyclopedie

Auteur: Esther J.J. Verhoef-Verhallen

 

In dit boek worden de meeste bekende aquariumvissen behandeld samen met enkele minder bekende. De vissen staan op een duidelijke en overzichtelijke manier beschreven in alfabetische volgorde. Ook worden er in het begin van het boek nog een aantal algemene zaken over het aquarium beschreven, maar deze is informatie is slechts zeer beknopt. Hoewel dit boek niet echt veel diepgang heeft is het wel handig om te hebben als men informatie over vissen zoekt. Zeker de prijs van zo'n vijftien gulden zal slechts voor weinige een belemmering zijn om dit boek over aquariumvissen aan te schaffen.

ISBN nr: 90 366 1076 1

 

Tirion atlas aquariumvissen

Auteurs: Wally kahl, Burkard Kahl, Dieter Vogt

 

In dit boek worden ruim 750 populaire en bekende aquariumvissen beschreven en zelfs minder bekende aquariumvissen. Zelfs enkele bekende vissen uit de Nederlandse sloten, zoals zeelt, ruisvoorn en blankvoorn komen aan bod in dit boek. Zelf vindt ik dit boek een ideaal naslag werk om even snel iets over een minder bekende vis op te zoeken. Jammer vindt ik het wel dat de beschrijving per vis zeer beknopt is. Ook vond ik doordat de foto's op aparte pagina's gezet zijn zonder naam het soms lastig om de goede foto bij de goede vis te zoeken.

ISBN nr: 90 5210 317 8

 

The Guide to Owning Rainbowfishes

Auteur: Derek Lambert

 

Dit boek is een Engelstalig boek over het houden van regenboogvissen in het aquarium. Het boek behandelt o.a. de aquarium omstandigheden, het kweken van regenboogvissen, de classificatie en voedsel voor regenboogvissen. Ook worden er in dit boek een aantal regenboogvissen beschreven die regelmatig in het aquarium gehouden worden en redelijk goed verkrijgbaar zijn in aquariumwinkels. De meeste onderdelen van het boek zijn prettig om te lezen en bevatten veel rijkelijk geïllustreerde informatie. Alleen de soortenbeschrijving aan het eind van het boek is naar mijn idee wel erg summier. Hoewel het zeker handig is om te weten welke soorten regenboogvissen ook daadwerkelijk verkrijgbaar zijn in de winkel had ik persoonlijk wel een wat meer uitgebreide beschrijving bij de soorten willen zien. Het geheel van het boek is echter zeker de moeite van het lezen waard, waarbij ook het grote aantal foto's het boek erg prettig om te lezen maken. Ook de prijs van ongeveer 30 gulden maakt dat dit 65 pagina's dikke boek binnen het budget van veel mensen zal vallen.

ISBN nr: 0-793-80376-4

 

Regenbogenfische und verwandte familien/ All rainbows and related families

Auteur: Harro Hieronimus

 

Zoals de titel van dit boek al duidelijk zegt staat in dit boek informatie over alle (bekende) regenboogvissen en aanverwante vissoorten. De opzet van dit boek is dan ook niet om zo veel mogelijk informatie per vissoort te geven, maar meer om gebruikt te worden ter identificatie van de verschillende soorten en varianten die er bestaan. Het gedeelte aan tekst in dit boek is dan ook redelijk beperkt aangezien slechts de eerste 31 bladzijden van het boek geschreven tekst bevatten. Deze teksten zijn geschreven in het Duits en in het Engels, waarbij de Duitse teksten aan de linkerzijde van de pagina staan en de Engelse teksten aan de rechterzijde van de pagina. Het grootste deel van de geschreven tekst gaat over de verschillende families en soorten die er zijn van o.a. de regenboogvissen. Het belangrijkste deel van het boek is echter het gedeelte waarin de verschillende soorten worden getoond aan de hand van bijna 700 foto's. Om de beperkte ruimte in het boek zo efficiënt mogelijk te gebruiken zijn alle foto's voorzien van de naam en afmetingen van de soort en is voor de rest van de informatie gebruik gemaakt van symbolen. Deze symbolen geven o.a. de leeftijd van de getoonde vis aan, het geslacht, de herkomst (wildvang, kweekvis, kweekvariant of hybride) en informatie over het houden van de vis in een aquarium. Door het gebruik van de symbolen is de informatie voor het houden van de vissen in het aquarium nogal beperkt, waardoor het verstandig is om verder in de literatuur te duiken wanneer u van plan bent een bepaalde soort te gaan houden. Echter de getoonde foto's in dit boek zijn van zeer goede kwaliteit en mede de informatie over de herkomst en leeftijd van de vissen op de foto's maakt dit boek een erg goed naslagwerk voor het opzoeken en identificeren van de verschillende soorten en varianten van soorten. Vooral door de goede foto's waarop de regenboogvissen van hun mooiste kan te zien zijn is dit een erg mooi boek om te hebben en om korte informatie op te zoeken over bepaalde soorten en hun uiterlijk. Een klein nadeel is wel de relatief hoge prijs van zo'n 45 euro.

ISBN nr: 3-931702-80-4

 

Terug naar de hoofdpagina