Onderhoud

Het onderhoud aan mijn aquarium probeer ik te beperken tot één keer per week. Lange tijd heb ik ook altijd eens per week ongeveer een 20 tot 25% van het aquariumwater ververst. Toen ter tijd gebruikte ik altijd 50% leidingwater en 50% osmose water om de hardheid van het water te verlagen. Echter nadat ik er achter kwam dat het fosfaat gehalt van mijn leidingwater nogal hoog is gebruik ik enkel nog osmose water voor mijn aquarium. Doordat de hardheid van dit water echter veel te laag is verhoog ik de hardheid van het osmose water eerst met waterbehandelingsproducten. Meer informatie over deze producten is terug te vinden op de pagina waterbehandeling. Dit zorgde er voor dat de organische belasting (fosfaat en nitraat) een stuk lager werd, waardoor het aantal algen in mijn aquarium sterk afgenomen is.

Het water dat ik voor mijn aquarium gebruik zet altijd een dag van te voren klaar met daarin een beetje van het middel Aquatan van het merk Sera (zie ook waterbehandeling). Ik zet dit water altijd al een dag van te voren klaar om de mogelijk aanwezige zware metalen en chloor te binden/neutraliseren. Voordat ik het water in mijn aquarium breng ik het altijd ongeveer op temperatuur. In het verleden deed ik dit altijd met gekookt water. Hiervoor gebruikte ik nooit gewoon warm water uit de kraan omdat hierin zware metalen zoals koper kunnen voorkomen doordat dit water bijvoorbeeld langere tijd stil heeft gestaan in de boiler. Tegenwoordig verwarm ik het water dat ik voor mijn aquarium gebruik meestal met oude staafverwarmingen die ik ooit in mijn aquarium heb gebruikt. Dit neemt meestal wel enkele uren in beslag, maar het is wel veel makkelijker om op deze manier het water de juiste temperatuur te geven.

Naast het water wisselen maak ik tijdens het onderhoud de ruiten algenvrij met behulp van een plukje filterwatten. Ook het werk aan de planten probeer ik tot deze dag te beperken. Het werk aan de planten bestaat onder andere uit het inkorten en of uitdunnen van planten en het verwijderen van lelijk geworden bladeren.

Het onderhoud van de filter heb ik al eerder beschreven op deze site en zal ik hier dus niet nog eens beschrijven. Geïnteresseerde voor dit onderhoud verwijs ik naar de pagina over het filter.