Osmose apparaat

Op deze pagina beschrijf ik waarom ik tot de aanschaf van een omkeer osmose apparaat ben gekomen. Ook wordt het merk omkeer osmose apparaat beschreven welke ik bij mijn aquarium gebruik en mijn ervaringen hiermee.

Waarom een osmose apparaat

Toen ik mijn osmose apparaat aanschafte deed ik dit met als hoofddoel om de hardheid van mijn leidingwater te verlagen. Het water bij mij uit de kraan heeft een hardheid van 8° dH en mijn ideale waarde is 4° dH. In eerste instantie ontharde ik mijn water tot 6° dH, door in de aquarium winkel waar ik altijd kom een jerrycan met osmose water te kopen. Lager dan 6° dH werd namelijk te duur. Na wat rekenen met de prijs van het osmose apparaat kwam ik tot de conclusie dat de aanschaf hiervan in mijn voordeel kon werken. Bij een klein aquarium als ik heb, kwam ik puur op de aanschafprijs van het apparaat (de prijs van water is naar mijn idee verwaarloosbaar) van een minimale gebruiksduur van drie jaar om het geld eruit te halen in verhouding tot wat ik hiervoor aan osmose water uitgaf. Toch is deze periode in werkelijkheid een stuk minder, omdat ik nu ook minder vaak naar de winkel hoef en hierdoor ook benzine geld bespaar. Ook kan ik nu voor ongeveer dezelfde prijs mijn aquariumwater  ontharden tot 4° dH, wat ook een groot voordeel is.

Een ander voordeel van het gebruik van osmose water is dat naast de hardheid van het water ook andere schadelijke stoffen uit het aquarium verwijdert worden. In de beginperiode van mijn aquarium heb ik aan dit voordeel eigenlijk weinig aandacht besteed, maar nadat ik er achter kwam dat mede door het hoge fosfaatgehalte van mijn leidingwater ik de algen in mijn aquarium niet goed meer onder controle kreeg, ben ik meer aandacht gaan geven aan dit aspect. Hierdoor gebruik ik tegenwoordig geen "onbehandeld" leidingwater meer voor mijn aquarium, maar verhoog ik de hardheid van het osmose water met behulp van Dupla KH+GH generator (zie ook de pagina waterbehandeling) naar een hardheid van zon 4 tot 5 ° dH. Het voordeel van hiervan is dat dit water bijna geen organische vervuiling meer bevat zoals fosfaat, waardoor ik de algen in mijn aquarium sterk heb kunnen terugdringen.

Naast het verlagen van de hardheid van het water en het verwijderen van organische verbindingen worden er door een osmose apparaat nog een groot aantal andere stoffen uit het water verwijdert. De onderstaande tabel geeft aan welke stoffen er volgens opgaaf van de fabrikant door mijn osmose apparaat verwijdert worden. 

Element Reductie Element Reductie
Arseen 88-96 % Magnesium 96-98 %
Lood 96-98 % Natrium 87-93 %
Cadmium 96-98 % Nitraat 80-95 %
Caesium 98-99 % Phosphaat 98-99 %
Calsium 98-99 % Kwikzilver 96-98 %
Chloride 87-93 % Sillicaat 85-93 %
Chroom 96-98 % Sulfaat 98-99 %
IJzer 95-98 % Pesticiden 97-99 %
Koper 98-99 % Totale hardheid 98-99 %

Mijn osmose apparaat

Mijn osmose apparaat is van het merk Aquatic Nature en van het type Ocean 60 S (zie afbeelding rechts).Dit apparaat is in staat 60 liter per 24 uur aan osmose water te produceren. Dit apparaat is niet met manometer uitgerust zoals op de foto. Een manometer verhoogt namelijk alleen maar de prijs terwijl het naar mijn idee niet noodzakelijk is. Dit omdat uit een normale waterleiding altijd een constante druk komt die ongeveer overeen komt met de druk die benodigd is in het apparaat. Een te lage druk kan men toch weinig aan doen (tenzij dit komt door vervuiling van het fijnfilter) en een te hoge druk lijdt alleen maar tot een beter rendement, daarom vindt ik een manometer op het apparaat niet echt hard nodig. 

Het apparaat heeft een rendement van ongeveer 20 tot 25 procent wat betekend dat van al het water 20 tot 25 procent uiteindelijk osmose water wordt en de rest als afval water overblijft. Er wordt in de handleiding van het apparaat aanbevolen het fijnfilter eens per drie maanden te vervangen. Zelf heb ik dit echter nog niet hoeven doen, waarschijnlijk omdat het apparaat niet volcontinue hoeft te werken en dat er in de handleiding hier waarschijnlijk wel van uit wordt gegaan. Door regelmatig de hardheid van het osmose water te testen, kan men naar mijn idee vrij gemakkelijk zelf bepalen wanneer dit fijnfilter vervangen moet worden. Dit omdat een vervuild fijnfilter lijdt tot een lagere werkdruk en dus een slechter rendement van het apparaat. 

Een laatste punt waar men rekening mee moet houden is dat de aansluiting van het apparaat op een wasmachine aansluiting moet komen (kraan met grove draad), zodat men voor de aankoop hier rekening mee kan houden. Omdat er bij mij thuis niet zo'n aansluiting over was heeft mijn vader er een aansluiting opgemaakt die in plaats van de douchekraan bevestigd kan worden. Hoewel dit in mijn geval redelijk werkt is dit niet ideaal, daar deze door de hoge druk niet voor de volle 100% afdicht en ervoor gezorgd moet worden dat dit gelekte water opgevangen wordt (na een halve dag lopen een klein bodempje in een 10 liter emmer).

Terug naar de hoofdpagina