GH test

Voor het meten van de totale hardheid van mijn aquariumwater heb ik in de loop der jaren slechts één test gebruikt. Deze test wordt hieronder beschreven.

Dupla GH test

Verpakking
Deze test bestaat uit een 10 ml druppelfles met testvloeistof en gebruikersinformatie.

Nauwkeurigheid
Deze test kan de  totale hardheid meten met een nauwkeurigheid van 0,5 °DH.

Uitvoeren van de test
Voor deze test moet een apart verkrijgbare Dupla testcylinder met 6 ml water gevuld worden (voor een nauwkeurigheid van 1 °DH). Vervolgens moet er druppels gewijs testvloeistof aan de testcylinder toegevoegd worden, waarbij na iedere druppel de testcylinder voorzichtig geschud moet worden om de testvloeistof en het water te vermengen. Wanneer de kleur van de vloeistof in de testcylinder verandert van paars-rood naar blauw is de totale hardheid van het water gelijk aan het aantal toegevoegde druppels testvloeistof. Voor een meetnauwkeurigheid van 0,5 °DH moet de test met 12 ml water gedaan worden en is de totale hardheid gelijk aan het aantal toegevoegde druppels testvloeistof gedeeld door twee.

Mijn ervaringen met deze test
Deze test is gemakkelijk en snel uit te voeren en door de kleuromslag van de vloeistof is het goed duidelijk hoe hoog de totale hardheid van het water is. Wel is bij hogere GH waardes de kleur omslag wat minder duidelijk te zien doordat de kleur paars-rood na de toevoeging van meer dan 10 druppels testvloeistof wat meer op blauw gaat lijken.

 

Terug naar de hoofdpagina