KH test

Voor het meten van de carbonaat hardheid van mijn aquariumwater heb ik in de loop der jaren slechts één test gebruikt. Deze test wordt hieronder beschreven.

Dupla KH test

Verpakking
Deze test bestaat uit een 10 ml druppelfles met testvloeistof en gebruikersinformatie.

Nauwkeurigheid
Deze test kan de carbonaathardheid meten met een nauwkeurigheid van 0,5 °DH.

Uitvoeren van de test
Voor deze test moet een apart verkrijgbare Dupla testcylinder met 6 ml water gevuld worden (voor een nauwkeurigheid van 1 °DH). Vervolgens moet er druppels gewijs testvloeistof aan de testcylinder toegevoegd worden, waarbij na iedere druppel de testcylinder voorzichtig geschud moet worden om de testvloeistof en het water te vermengen. Wanneer de kleur van de vloeistof in de testcylinder verandert van blauw naar rood is de carbonaat hardheid van het water gelijk aan het aantal toegevoegde druppels testvloeistof. Voor een meetnauwkeurigheid van 0,5 °DH moet de test met 12 ml water gedaan worden en is de totale hardheid gelijk aan het aantal toegevoegde druppels testvloeistof gedeeld door twee.

Mijn ervaringen met deze test
Deze test is gemakkelijk en snel uit te voeren en door de kleuromslag van de vloeistof is het altijd goed duidelijk hoe hoog de carbonaat hardheid van het water is. Wel is de kleuromslag bij mijn test met de tijd verandert van blauw naar rood naar een kleuromslag van blauw naar oranje. 

 

Sera KH test

Verpakking
Deze test bestaat uit een 15 ml druppelfles met testvloeistof, een 20 ml maatbeker en gebruikersinformatie.

Nauwkeurigheid
Deze test kan de carbonaathardheid meten met een nauwkeurigheid van 1 °DH volgens de gebruikersinformatie. Wanneer de test echter met een grotere hoeveelheid water uitgevoerd wordt (zie uitvoeren van de test) is het ook mogelijk om met een nauwkeurigheid van 0,5 °DH te meten.

Uitvoeren van de test
Voor deze test moet de meegeleverde maatbeker met 5 ml water gevuld worden (voor een nauwkeurigheid van 1 °DH). Vervolgens moet er druppels gewijs testvloeistof aan de maatbeker toegevoegd worden, waarbij na iedere druppel de testcylinder voorzichtig geschud moet worden om de testvloeistof en het water te vermengen. Wanneer de kleur van de vloeistof in de maatbeker verandert van blauw, via groen naar geel is de carbonaat hardheid van het water gelijk aan het aantal toegevoegde druppels testvloeistof. Voor een meetnauwkeurigheid van 0,5 °DH moet de test met 12 ml water gedaan worden en is de totale hardheid gelijk aan het aantal toegevoegde druppels testvloeistof gedeeld door twee.

Mijn ervaringen met deze test
Deze test is gemakkelijk en snel uit te voeren en door de kleuromslag van de vloeistof is het altijd goed duidelijk hoe hoog de carbonaat hardheid van het water is. Wat betreft werking en nauwkeurigheid is deze test vergelijkbaar met de hierboven beschreven KH test van de firma Dupla. Wel is deze test dacht ik goedkoper in aanschaf dan die van Dupla en zeker wanneer men bedenkt dat het bij deze test niet nodig om nog apart een maatbeker er bij te kopen en de druppelfles een grotere inhoud testvloeistof bevat dan de test van Dupla.

 

 

Terug naar de hoofdpagina