NO2 testen

Voor het testen van het nitriet gehalte van mijn aquarium heb ik in de loop der jaren twee verschillende testen gebruikt. Jarenlang heb ik naar volle tevredenheid gebruik gemaakt van de nitriet test van Dupla. Echter ook de set van Sera die op deze pagina beschreven staat is zeker een aan te bevelen test. De derde test die op deze pagina staat is afkomstig van Tetra die samen geleverd werd met een nitraat test die ik enige tijd gebruikt heb. Deze nitriet test van Tetra is echter te onnauwkeurig naar mijn idee om serieus te gebruiken voor het aquarium.

Dupla NO2 test

Verpakking
Deze test bestaat uit een busje met 15 gram testpoeder, een maatlepel, een kleurenschaal en gebruikersinformatie.

Meetbereik en nauwkeurigheid
De kleurenschaal van deze test is verdeelt in 0, 0.1, 0.5, en 2 mg/l.

Uitvoeren van de test
Voor deze test moet een apart verkrijgbare Dupla testcylinder gevuld worden met 6 ml aquariumwater, waarna er met de bijgeleverde maatlepel 0,4 ml testpoeder aan de testcylinder toegevoegd moet worden. Vervolgens moet de testcylinder even geschud worden en 3 minuten blijven staan, waarna met behulp van de kleurschaal het nitriet gehalte van het water bepaalt kan worden.

Mijn ervaringen met deze test
Deze test heeft altijd naar mijn tevredenheid gewerkt. Wel is het gat van de kleurenschaal van 0,5 en 2 mg/l vrij groot. Bij een nitriet gehalte van boven de 0,5 mg/l is de test nog maar moeilijk nauwkeurig af te lezen. Om bij dergelijke waardes een betere meting te doen met een hoog nitriet gehalte wordt er aanbevolen het aquariumwater te mengen met gedemineraliseerd water. Hierbij geld bijvoorbeeld dat 3 ml aquariumwater plus 3 ml gedemineraliseerd water gelijk is aan de afgelezen nitriet waarde maal twee. Een voordeel van deze test is wel dat zelfs zeer kleine hoeveelheden nitriet in het water al zorgen voor een duidelijke verkleuring waardoor een mogelijk probleem met de nitrietwaarde al vrij snel opgemerkt kan worden.

 

Sera NO2 test

Verpakking
Deze test bestaat uit twee 15 ml druppelflesjes met reageermiddel, een 20 ml maatbeker, een kleurenschaal en gebruikersinformatie. 

Meetbereik en nauwkeurigheid
Met deze test kunnen nitriet gehaltes van 0.1 tot 16,5 mg/l gemeten worden, waarbij er voor waardes boven de 5 mg/l verdund moet worden met gedemineraliseerd water. In praktijk zal dit verdunnen echter vooral duidelijkheid scheppen in het meetgebied van 1 tot 3.5 mg/l nitriet. Bij onverdund aquariumwater kunnen de volgende nitrietwaardes gemeten worden: <0.1, 0.3, 0.5, 1 en 5 mg/l.

Uitvoeren van de test
Voor deze test moet de bijgeleverde maatbeker met 5 ml aquariumwater gevuld worden, waarna er 5 druppels reageermiddel 1 in de maatbeker gedaan moeten worden. Hierna moeten er 5 druppels van testvloeistof 2 in de maatbeker toegevoegd worden. Vervolgens moet de maatbeker goed geschud worden, waarna dit geheel 3 tot 5 minuten moet blijven staan alvorens met behulp van de kleurenschaal het nitrietgehalte bepaald kan worden.

Mijn ervaringen met deze test
In vergelijking met de test van Dupla zijn lage nitrietwaardes wat minder goed waar te nemen met deze test van Sera. De kleurenschaal van deze test heeft echter wel meer contrast waardoor hogere nitrietwaardes bij deze test gemakkelijker te bepalen zijn dan bij de test van Dupla. Een minpuntje van deze test is dat de meegeleverde maatbeker enigszins lekt bij het schudden, wat een minpuntje is die helaas bij alle testen van Sera voorkomt. 

 

Tetra NO2 test strippen

Verpakking
Buisje met 20 nitriet teststrippen, een kleurenschaal en gebruikersinformatie (samen verpakt met een gelijke verpakking voor het testen van het nitraat gehalte).

Meetbereik en nauwkeurigheid
De kleurenschaal van deze test is verdeelt in 0, 1, 5, 10, 25 en 50 mg/l.

Uitvoeren van de test
Test strip ongeveer 1 seconde in het water dopen. Na 30 tot 60 seconden kan met behulp van de kleurenschaal het nitriet gehalte van het water bepaalt worden.

Mijn ervaringen met deze test
Naar mijn idee is deze nitriet test totaal ongeschikt voor het aquarium, omdat deze veel te onnauwkeurig is. Bij de laagste waarde van 1 mg/l liggen de vissen al bijna dood in het aquarium. De overige waardes die gemeten kunnen worden zijn zelfs zo hoog dat alle vissen al dood in het aquarium liggen, waardoor het met deze test niet echt mogelijk is om preventief in te grijpen bij een iets verhoogde nitriet waarde van het aquariumwater. Deze test maakt het enkel mogelijk vast te stellen of een te hoog nitriet gehalte eventueel de doodsoorzaak bij vissen was, maar op dat moment is het naar mijn idee al redelijk aan de late kant om nitriet te meten.

 

Terug naar de hoofdpagina