Althernanthera reineckii 'Lilacina'

A. reineckii 'Lilacina' in mijn aquarium

A. reineckii 'Lilacine' vlak na aankoop

Synoniemen
Telanthera 'Lilacina'

Omschrijving
Stengelplant met spitse bladeren die (mits goed belicht)  aan de bovenkant donkerrood en onderzijde lila-kleurig is. Groeit redelijk langzaam waardoor deze plant niet zo vaak ingekort hoeft te worden. De plant vormt wel vaak zijtakken die gemakkelijk gestekt kunnen worden. 

Mijn ervaringen
Doordat de plant over het algemeen boven water gekweekt wordt ziet de plant er in de winkel over het algemeen niet zo mooi rood uit als op de bovenste foto op deze pagina. De onderste foto op deze pagina toont hoe de plant er bij mij direct na aankoop uit zag. De onderste bladeren krijgen in mijn aquarium meestal niet genoeg licht en 'verslijmen' daardoor na verloop van tijd. Na enkele maanden worden bij mij de bladeren aan de bovenkant meer groen dan rood. Dit komt waarschijnlijk door uitputting door het inkorten of doordat mijn verlichting misschien te zwak is. Ook wordt de plant dan gevoeliger voor algen. Ik heb deze plant drie keer in mijn aquarium gehad en al deze keren heeft deze plant het ongeveer een half jaar uitgehouden in mijn aquarium, voordat ik hem weg deed omdat de plant lelijk werd. Wel moet men er met deze plant mee oppassen dat de planten elkaar het licht niet teveel ontnemen. De laatste keer dat ik deze plant gekocht had heb ik er teveel in gezet waardoor de plant niet goed wou aanslaan. Nadat ik na een kleine maand de helft van de planten uit het aquarium gehaald had knapte de overgebleven planten al snel op, hoewel ze toch minder mooi rood zijn geworden als eerdere keren.

Vermeerdering
Deze plant is in het aquarium te vermenigvuldigen door de planten te toppen, waardoor zich zijtakken aan het overgebleven deel van de plant vormen. In mijn aquarium heb ik dit echter nooit gedaan, doordat ik ten tijde dat ik deze plant in mijn aquarium had redelijk wat puntalgen in het aquarium had. Hierdoor waren de onderste bladeren te lelijk geworden om de plant te toppen. Ook waren een deel van de onderste bladeren vaak al door lichtgebrek aan het 'verslijmen'.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft middenachter in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium van rechtsmidden naar linksachter gegroepeerd in een plantenstraat. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
 
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina