Althernanthera reineckii 'rosaefolia'

A. reineckii 'rosaefolia' in mijn aquarium

Synoniemen
Althernanthera reineckii 'Rosablättrig'

Omschrijving
Stengelplant met spitse bladeren met  intensief lichtend rood gekleurde scheuten. Deze soort is de grootste en de decoratiefste van de bekende groeivormen van Althernanthera reineckii. 

Mijn ervaringen
Deze plant heb ik iets meer dan een maand in mijn aquarium gehad. Hoewel in de aquariumplanten literatuur deze plant beschreven wordt als de gemakkelijkst te houden A. reineckii, heeft deze plant het bij mij een stuk minder goed gedaan dan A. reineckii lilacine die juist als moeilijk beschreven staat. In de tijd dat de aquarium in mijn aquarium stond is deze slechts weinig gegroeid. Hiervoor kunnen verschillende redenen mogelijk zijn, maar één van de belangrijkste is naar mijn mening dat de plant tekort licht kreeg. Mede omdat mijn verlichting waarschijnlijk net iets te zwak is voor deze plant, maar ook doordat de plant een tijdje overschaduwd werd door de plant Ceratopteris thalictroides die op dat moment naast deze plant stond. Een andere reden zouden de zogenaamde "koude voeten" kunnen zijn, omdat in de tijd dat ik deze plant in mijn aquarium had door het koudere weer bijna alle planten in mijn aquarium een verminderde groei toonden. De laatste reden voor een slechte groei zou kunnen zijn dat de planten die ik in mijn aquarium had staan na aankoop een hoop beschadigde bladeren hadden wat waarschijnlijk ook niet aan een goede groei bijgedragen heeft. 

Vermeerdering
Deze plant is in het aquarium te vermenigvuldigen door de planten te toppen, waardoor zich zijtakken aan het overgebleven deel van de plant vormen. Doordat ik deze plant het bij mij in mijn aquarium niet goed wilde doen heb ik zelf nooit de mogelijkheid gehad om een poging te wagen deze plant te vermenigvuldigen.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft middenachter in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina