Ammannia senegalensis
A. senegalensis in mijn aquarium
Emerse vorm van A. senegalensis

Nederlandse naam
Cognacplant

Synoniemen
Ammannia diffusa, Ammannia filiformis, Ammannia salsuginosa

Omschrijving
Mooie, lichtbehoeftige stengelplant die onder een goede verlichting cognacbruine bladeren heeft. De bovenste foto op deze pagina laat zien hoe deze plant er bij mij in submerse vorm uitzag, terwijl de onderste foto de emerse vorm van de plant toont.

Mijn ervaringen
Ik heb deze soort twee keer in een aquarium van mijn gehad. De eerste keer hield ik deze soort in mijn 86 liter aquarium, waarin ik deze soort ruim twee maanden in mijn aquarium gehad. De emerse bladeren die de plant bij aankoop had waren onder water erg gevoelig voor puntalgen. In eerste instantie waren de submerse bladeren een stuk minder gevoelig voor puntalgen, maar naarmate de planten ouder werden, werden ook de submerse bladeren gevoeliger voor puntalgen. Vlak voordat ik de planten uit mijn aquarium haalde begonnen een aantal planten zijtakken te vormen aan de toppen van de plant. 

De tweede keer dat ik deze soort hield was in mijn 300 liter aquarium, waarin ik ten tijde dat ik deze soort introduceerde in het aquarium regelmatig problemen had met de plantengroei, door vooral een tekort aan fosfaat. In eerste instantie deed deze plant het slecht in dit aquarium en na een maand was er van de groep die ik in mijn aquarium had weinig over. De enkele takjes die er nog redelijk uitzagen heb ik toen toch laten staan. Hierna trok de plantengroei in dit aquarium weer wat aan en ook deze soort begon snel te groeien en na zo'n 1,5 maand had ik alweer voldoende planten om een mooie groep mee te vormen in het aquarium. Hierna heeft deze soort nog zo'n 4 maanden in dit aquarium gestaan, waarbij de groei bij vlagen goed was, maar regelmatig was er ook een terugval te zien als de omstandigheden in het aquarium wat slechter werden. Toch was ik redelijk tevreden met de groei van deze soort in dit aquarium, gezien de algemene problemen met de plantengroei die ik had in dit aquarium. 

Vermeerdering
Deze plant is in het aquarium te vermenigvuldigen door de planten te toppen, waardoor zich zijtakken aan het overgebleven deel van de plant vormen.  In de periode dat ik deze soort in mijn 300 liter aquarium had vormde de planten in mijn aquarium ook regelmatig zijtakken aan planten die niet getopt waren. 

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft middenachter in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt).
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium van rechtsmidden naar linksachter gegroepeerd in een plantenstraat. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina