Anubias barteria var. nana

Anbubias barteria var. nana tegen de achterwand  in mijn aquarium

Synoniemen
Anubias nana

Omschrijving
Langzaam groeiende moerasplant die in het aquarium geschikt is voor het begroeien van decoratiemateriaal zoals hout, stenen en achterwanden. Wanneer deze planten gewoon in de bodem van het aquarium geplant worden moet er op gelet worden dat het rizoom van de plant niet onder het grind geplaatst wordt, aangezien dit de groei negatief beïnvloed.

Mijn ervaringen
Ik heb deze soort zowel in mijn goed verlichte 300 liter aquarium als mijn zwak verlichte 54 liter aquarium gehouden om de achterwand voor het aquarium met planten te laten begroeien. Bij aankoop van de planten heb ik de meeste rizomen verdeelt in een aantal kleine stukken met een aantal bladeren en deze met omgebogen roestvrij stalen pinnen tegen de achterwand van het aquarium bevestigd. 

In mijn 300 liter aquarium zijn tijdens de eerste maand zijn een aantal van deze planten langzaamaan afgestorven, maar de meerderheid van de planten is na enige tijd aangeslagen. Een nadeel van de langzame groei van deze soort is dat de bladeren onder te fel licht gevoelig kunnen zijn voor de vorming van algen op de bladeren. In de periode dat ik deze soort in mijn 300 liter aquarium gehad heb, heb ik erg veel groeiproblemen met de planten in mijn aquarium gehad met de daarbij onvermijdelijke algen problemen. Hierdoor is deze soort in mijn aquarium eigenlijk nooit echt tot zijn volledige bloei gekomen, doordat de bladeren erg snel lelijk werden door algen. Wel was bij de planten in mijn aquarium duidelijk te zien dat de planten die op een beschaduwde plek groeiden het beter deden dan de planten in het volle licht. Dit is naar mijn idee vooral te wijten aan de algengroei bij de planten die in het licht groeiden en niet dat de lichthoeveelheid te hoog was voor deze soort. In dit aquarium is de algengroei tot nog toe altijd een probleem gebleken met deze soort, waardoor de planten er niet zo erg mooi uitzien na verloop van tijd.

In mijn zwak verlichte 54 liter aquarium zijn de ervaringen een stuk beter. De planten die tegen de achterwand van dit aquarium bevestigd zitten ontvangen veel minder licht, waardoor in dit aquarium de planten veel langer mooi blijven. Na enige maanden in dit aquarium kwamen op de oudere bladeren na verloop van tijd wel wat puntalgen. In vergelijking met het 300 liter aquarium doet deze soort het in dit zwak verlichte aquarium echter veel beter.

Vermeerdering
Deze soort kan vermeerderd worden door het delen van het rizoom van de plant. Gezien de langzame groei van deze soort zal het wel enige tijd duren alvorens een rizoom groot genoeg gegroeid is om gedeeld te worden.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
54 liter aquarium met de afmetingen 60x30x30 cm (lxbxh)
Deze plant is in dit aquarium tegen de achterwand van het aquarium bevestigd. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.28 Watt/liter TL verlichting (1*15 Watt).
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant is in dit aquarium tegen de achterwand van het aquarium bevestigd. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina