Bacopa caroliniana

Bacopa caroliniana in mijn aquarium

Synoniemen
Obolaria caroliniana, Monniera amplexicaulis, Bacopa amplexicaulis.

Omschrijving
Langzaam groeiende stengelplant met vettige, ovale bladeren. De bladeren zijn lichtgroen en onder goede belichting aan de toppen bruinig.

Mijn ervaringen
In het verleden heb ik deze plant 3 maal in mijn aquarium gehad. De eerste maal dat ik deze plant in mijn aquarium had groeide deze goed en had ook bruinige toppen. Echter na een paar maanden heb ik deze toen vervangen doordat ze te veel bealgden. De tweede keer dat ik deze plant in mijn aquarium had verloor deze al snel de onderste bladeren, waardoor ik deze na korte tijd uit mijn aquarium gehaald heb. De verlichting die ik bij deze eerste twee keer gebruikte was 0.42 Watt/liter lumilux verlichting.

De derde keer dat ik deze plant in mijn aquarium had heb ik deze ongeveer 7 maanden in mijn aquarium gehad. De eerste drie weken dat ik deze plant in mijn aquarium had leek deze plant het wederom niet al te best te gaan doen, doordat een aantal van de planten behoorlijk wat puntalgen aantrokken en ook niet al te goed aan leken te slaan. Echter na drie weken heb ik de planten uit mijn aquarium gehaald om enkel de goed groeiende planten terug te plaatsten, waarbij het mij opviel dat de planten die het sterkst bealgd waren, vaak een groot aantal zijtakken gevormd hadden. De planten die geen zijtakken hadden gevormd hadden eigenlijk nauwelijks last van puntalgen. Ik vermoed dan ook dat de vorming van  zijtakken op een aantal planten enigszins ten koste ging van de kracht van de moederplanten, waardoor puntalgen een kans kregen op deze planten. Hierna is heeft deze plant het toch nog toe zonder problemen gedaan. Wel heb ik bij het opnieuw inrichten van mijn aquarium (toen ik deze plant enkele maanden had) deze plant niet meer achterin, maar voorin in het aquarium geplaatst. Dit doordat ik bijna geen goede voorgrond planten in mijn aquarium had om na het opnieuw inrichten van het aquarium die snel een positieve uitwerking zouden hebben op het aquarium. Hoewel deze plant in de voorste zone van het aquarium het ook goed deed, vindt ik persoonlijk dat deze plant beter tot zijn recht komt in de midden- en achterzone van het aquarium. Uiteindelijk heb ik deze plant dan ook vervangen door een meer geschikte voorgrondplant, de groei van deze plant was op dat moment echter nog uitstekend.

Vermeerdering
De planten in mijn aquarium vormen meestal enige tijd na het inkorten zijtakken aan de onderzijde van de stengels van de planten. In enkele gevallen zijn deze zijtakken al voldoende groot om na het opnieuw inkorten van de planten op eigen kracht geplant te worden. Om een groter aantal nieuwe takken op te kweken is het echter verstandig om de plant te toppen, waardoor de jonge zijtakken op de planten de kans krijgen voldoende uit te groeien.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft middenachter,in het midden en links voor in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter standaard TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina