Cardamine lyrata
Cardamine lyrata  in mijn aquarium
Cardamine lyrata  in mijn aquarium als drijfplant gehouden

Nederlandse naam
Chinese klimop

Omschrijving
Snelgroeiende stengelplant met lichtgroene enigszins ronde bladeren. Deze enigszins tere plant is vooral geschikt voor koudwater aquariums . In tropische aquariums zullen de bladeren slechts klein blijven en is er een grotere tussenruimte tussen de bladeren. 

Mijn ervaringen
Op het moment van schrijven (29-12-2004) heb ik deze soort ruim 15 maanden in mijn aquarium. In eerste instantie hielt ik deze plant in de achterzone van het aquarium geplant in de bodem. Zoals bij de omschrijving van deze soort al vermeld staat is deze soort eigenlijk niet zo geschikt voor een tropisch aquarium. Toch viel de groei van deze plant mij tot nog toe mee in mijn aquarium op deze plek. Vooral doordat deze soort vrij snel een zeer dichte bos vormt viel het eigenlijk niet zo op dat de bladeren vrij klein bleven en de afstanden tussen de bladeren vrij groot was. Pas toen ik de planten uit mijn aquarium voor het eerst uit moest dunnen werd pas goed duidelijk dat de meeste stengels van deze soort slechts zeer kleine bladeren hadden en eigenlijk niet goed opnieuw bruikbaar waren. Toch waren de enkele takjes die nog wel een redelijk formaat bladeren hadden, voldoende om al vrij snel weer een nieuwe kluwen van deze soort in mijn aquarium te vormen. 

Na zo'n 4 tot 5 maanden waren de aanwezige planten naar mijn mening niet al te mooi mee en besloot ik een andere soort op deze plek in het aquarium te gaan houden. Bij het verwijderen van de takjes Cardamine lyrata waren echter een paar takjes achtergebleven tussen de begroeiing van mijn achterwand. Vrij vlot begonnen deze takjes te groeien, waardoor na verloop van tijd een dichte begroeiing tegen de achterwand van mijn aquarium ontstaan die gedeeltelijk op het wateroppervlak drijft en voor een deel boven het water uitgegroeid. Op deze plek in het aquarium is de groei van deze soort zo snel dat ik wekelijks een deel van de planten moet verwijderen om te voorkomen dat ze teveel licht wegnemen van andere planten in het aquarium. Door deze soort min of meer als drijfplant in mijn aquarium te houden komt deze soort veel beter tot zijn recht in mijn aquarium en is nu dan ook al een aardige tijd een vaste aanwinst in mijn aquarium.

Vermeerdering
Deze snel groeinde plant vormt veel zijtakken, waardoor de plant gemakkelijk te vermeerderen is. 

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium van middenachter. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
 
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina