Ceratopteris cornuta
Ceratopteris cornuta in mijn aquarium

Nederlandse naam
Eikenbladvaren, blad-op-blad

Synoniemen
Pteris cornuta

Omschrijving
Lichtgroene plant met enigszins gelobte bladeren. De plant kan zowel in de bodemgrond geplant worden, als op het water drijven. Door de vorming van de vele adventiefplanten aan de bladranden van de plant vormt een groep van deze soort al snel een zeer dichte bos in het aquarium.

Mijn ervaringen
Op het moment van schrijven (27-07-2003) heb ik deze plant zo'n 4 maanden in mijn aquarium. De eerste twee maanden leek het erop of deze plant relatief laag zou blijven en bereikte de plant amper een hoogte van 30 cm in mijn aquarium. Pas nadat ik de plantengroep een keer uitgedund heb en slechts enkele planten herplant had is deze soort de hoogte in geschoten in mijn aquarium en zijn de overgebleven planten juist tot zeer forse planten uitgegroeid. Ook zijn met de tijd de bladeren van de plant iets fijner geworden dan te zien is op de foto links. Hierdoor neigt de bladstructuur iets meer naar die van de vergelijkbare soort Ceratopteris thalictroides, hoewel de bladeren zeker nog niet zo fijn van structuur zijn als van Ceratopteris thalictroides. Wel hebben de adventiefplanten die veelvuldig gevormd worden van deze soort nog wel de bladerstructuur zoals op de foto te zien is.

Vermeerdering
Deze plant laat zich in het aquarium gemakkelijk vermeerderen door de vorming van adventiefplanten. De vorming van adventiefplanten is bij deze soort soms zo groot, dat de plantengroep van dichtbij soms geheel opgebouwd lijkt uit een grote groep adventiefplanten aan een klein aantal bladeren van de moederplanten.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium aan de rechter achterkant van het aquarium. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).

Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

 

Terug naar de hoofdpagina