Mijn emerse kweekervaringen met:

Ceratopteris thalictroides

Deze plant sloeg bijna direct na het planten goed aan en de eerste twee weken leek het erop dat deze plant zich ook snel zou gaan vermenigvuldigen. Na deze tijd ontstonden er op de bladeren ook een aantal knopjes, waarvan ik vermoede dat dit adventief planten zouden worden. De gevormde bladeren waren de eerste paar weken nog redelijk fijn zoals de eerste foto links op deze pagina toont.

Na een aantal weken is er uit één van de eerder genoemde knopjes een klein plantje ontstaan. Deze is waarschijnlijk ontstaan doordat het blad waar dit knopje aanzat in het water lag en het knopje zich daarom ontwikkelt heeft. Na een week of 7-8 is deze plant langzaam aan af gaan sterven. Eerst vielen de wat fijnere bladeren weg en later vielen ook de grove bladeren weg. Opvallend is wel dat nu deze bijna geheel afgestorven plant op een aantal dode bladeren wel adventief planten gevormd heeft.

Zelf heb ik geen idee waarom deze plant na een tijdje afgestorven is. Het kan zijn dat de lucht in de bak te droog is geweest (plant ging steeds harde grovere bladeren vormen). Ook kan het zijn dat er te veel licht in de bak viel na verloop van tijd, doordat de kweekbak, vlak voor het slechter ging met deze plant, naar een lichter plaats verhuisd was. Hoewel het wel interessant is om te zien hoe deze plant boven water uitgroeit, ben ik wel van mening dat het beter is om adventiefplanten uit het aquarium te gebruiken dan emers gekweekte planten. Dit doordat de adventief planten uit het aquarium geen gewenningstijd nodig hebben onder water en hierdoor gemakkelijker aan zullen slaan.

Terug naar de hoofdpagina