Ceratopteris thalictroides
C. thalictroides in mijn aquarium
Uit het water groeiende tak van C. thalictroides

Nederlandse naam
Sumatravaren

Synoniemen
Acrostichum thalictroides

Omschrijving
Lichtgroene plant met gevederde bladeren. De plant kan zowel in de bodemgrond geplant worden, als op het water drijven. De plant vormt op het oog een beetje ongeordend geheel, en groeit kriskras door elkaar, vormt daardoor ook een geliefde schuilplaats voor schuwe vissen.

Mijn ervaringen
Na aankoop duurde het bij mij ongeveer 1 à 2 weken voordat de plant aansloeg. Dit komt waarschijnlijk doordat de plant bovenwater gekweekt wordt. Eenmaal aangeslagen een probleemloze, snel groeiende plant, die echter door het grote formaat die het kan bereiken wel een hoop licht van omringende planten weg kan nemen. Ook zou deze plant stikstof minnend zijn, zodat hij ook goed helpt ongewenste stikstof verbindingen uit het water te halen. Eén van deze planten in mijn aquarium, welke al lange tijd stond en erg groot gegroeid was, ging bij mij emerse bladeren vormen. Dit zijn bladeren die boven water gevormd worden. De structuur van deze bladeren is dan heel anders als de submerse (onder water) bladeren. De emerse bladeren zijn een soort dunne, stevige sprieten (zie tweede foto op deze pagina). Wel ging het vormen van emerse bladeren ten koste van de submerse bladeren die niet meer aangemaakt werden door deze plant.

Vermeerdering
Deze plant laat zich in het aquarium gemakkelijk vermeerderen door de vorming van adventiefplanten. In mijn aquarium worden vooral op de wat oudere bladeren van de plant adventiefplanten gevormd. Het is mogelijk om de adventiefplanten op de plant zelf voldoende groot uit te laten groeien, maar zelf verwijder ik de "tak" met adventiefplanten meestal na enige tijd van de plant waarna ik enkele van de grootste adventiefplanten aan het oppervlak van mijn aquarium laat drijven totdat zij voldoende groot geworden zijn om in de bodem te planten.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft aan de rechterzijkant en rechterachterkant in dit aquarium gestaan.. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter standaard TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
 
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina