Cryptocoryne crispatula

Cryptocoryne crispatula in mijn aquarium

Omschrijving
Gemakkelijk crypto om in het aquarium te houden met lancet tot lintvormige bladeren. De bladeren kunnen zowel glad als gegolfd zijn. Er zijn verschillende variëteiten in de handel van deze soort, waarvan de variëteit var. balansae heet meest voorkomt. Hoogst waarschijnlijk is ook de plant die ik in mijn aquarium heb van deze variëteit.

Mijn ervaringen
Ik heb deze mooie crypto slechts een kleine twee maanden in mijn aquarium gehad. Na die tijd heb ik mijn aquarium opnieuw ingericht waarna deze langzaam groeiende plant vervangen is voor een snel groeiende plant doordat die laatste meer zal bijdragen in het stabiliseren van een net ingericht aquarium.

Nadat deze plant ongeveer een week in mijn aquarium stond was te zien dat de planten aansloegen en de eerste nieuwe bladeren gingen vormen. In de tijd dat ik deze soort in mijn aquarium had heeft deze eigenlijk geen problemen gegeven, maar door de zeer langzame groei van de bladeren was deze soort niet in staat de achterzijde van mijn aquarium mooi te bedekken in de twee maanden dat deze in mijn aquarium stond. Wel kreeg ik het idee dat op de lange termijn de bladeren van deze plant in mijn aquarium te lang zouden worden en veel licht van omringende planten weg zouden nemen, doordat de oudste bladeren van de planten in mijn aquarium al tot zo'n 50 cm lang waren geworden.

Vermeerdering
Deze plant is in het aquarium te vermenigvuldigen door de vorming van uitlopers. In mijn aquarium heb ik deze plant echter slechts twee maanden gehad, wat te kort was voor deze plant om ook uitlopers in mijn aquarium te vormen. Echter het blijkt dat grote volgroeide planten van deze soort redelijk productief kunnen zijn in de vorming van uitlopers. 

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant stond rechtsachter in dit aquarium. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina