Cryptocoryne undulata
Cryptocoryne undulata in mijn aquarium
Cryptocoryne undulata vlak na aankoop

Synoniemen
Cryptocoryne willisii Baum

Omschrijving
Gemakkelijke crypto om in het aquarium te houden, die een hoogte van 10 tot 25 cm kan bereiken. De bladeren van deze plant zijn meestal spits en kunnen van middengroen tot donkerbruin gekleurd zijn. 

Mijn ervaringen
Deze plant heb ik ongeveer een jaar in mijn aquarium gehad. Deze plant sloeg snel aan bij mij en had al na twee weken een aantal nieuwe bladeren gevormd. De onderste foto op deze pagina toont hoe de plant eruit zag na aankoop (emerse vorm), terwijl de bovenste foto zo'n 2 maanden later gemaakt is. Na ongeveer twee en een halve maand vormde deze plant voor het eerste een uitloper. Echter nadat ik de set Dupla Algo Control Delta ben gaan gebruiken (plant stond toen ongeveer 3 maanden in mijn aquarium) verloor de plant een groot aantal bladeren door cryptocoryne verslijming. Dit was waarschijnlijk te wijten aan de sterke verkleuring van het aquariumwater door de eerder genoemde set, waar deze plant waarschijnlijk niet zo goed tegen kon. Deze verslijming stopte wel redelijk snel en na een paar weken was de plant weer redelijk de oude en vormde wederom een uitloper.  Persoonlijk heb ik het idee dat deze plant het het beste doet wanneer hij slechts matig verlicht wordt, hoewel wanneer hij in het volle licht staat het ook nog goed doet maar dan wat compacter blijft. Wel is deze plant in mijn aquarium vrij gevoelig voor veranderingen in de lichthoeveelheid, waardoor deze plant in mijn aquarium regelmatig een deel van zijn bladeren verliest. Vooral wanneer ik omringende planten groepen uitgedund had reageerde deze plant vaak slecht op de plotseling toegenomen lichthoeveelheid. Ondanks de wisselende groei van deze plant in mijn aquarium was deze plant wel goed bestand tegen de punt algen die ik toen ter tijd in mijn aquarium had.

Vermeerdering
Deze plant is in het aquarium te vermenigvuldigen door de vorming van uitlopers. In de tijd dat ik deze soort in mijn aquarium had, werden er ongeveer vijf uitlopers gevormd door de twee planten die ik van deze soort had. Deze uitlopers groeide echter zeer langzaam uit tot voldoende grote planten. Waarschijnlijk doordat deze planten in mijn aquarium regelmatig een terugval kenden door veranderde lichtomstandigheden is het slechts bij dit kleine aantal uitlopers gebleven, aangezien deze plant wel als redelijk productief bekend staat.

Opmerking
Ik ben er niet helemaal zeker van dat de naam Cryptocoryne undulata behoord bij deze plant. In de winkel stond er een naambordje van Cryptocoryne x willisii. Nadat de bladeren in mijn aquarium echter bruin kleurde nam ik aan dat het om Cryptocoryne wendtii ging. Vervolgens kwam ik er echter achter dat de plant Cryptocoryne undulata vroeger de naam Cryptocoryne willisii Baum had, wat het naambordje in de winkel kan verklaren. Om deze reden staat deze plant nu beschreven als C. undulata, maar ik ben er nog niet helemaal 100% zeker van of dit nu echt de goede naam is. 

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft aan linker voorkant in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter standaard TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina