Echinodorus 'Aflame'
 Echinodorus 'Aflame' in mijn aquarium (na ruim 3 maanden)
 Echinodorus 'Aflame' na bijna 2,5 jaar in mijn aquarium gestaan te hebben.

Omschrijving
In een rozet groeiende plant. Dit is een relatief nieuwe Echinodorus  kweekvorm, waarover ik nog nauwelijks informatie heb kunnen vinden in bestaande literatuur en op het internet. In mijn aquarium hebben de jonge bladeren een indrukwekkend glanzende donker rode tot paarse kleur. In mijn aquarium verdwijnt de glans van de jonge bladeren echter wel na verloop van tijd en nijgt de kleur van de bladeren iets meer naar een roodbruin. 

Mijn ervaringen
Ik heb deze plant in totaal bijna 2,5 jaar in mijn aquariums gehad. In eerste instantie heb ik deze plant in in een quarantaine aquarium gehouden. In het quarantaine aquarium vormde deze plant bijna iedere week een nieuw blad, maar echt goed was de groei van deze plant niet te noemen in dit aquarium. De eerste weken groeide deze plant wel aardig in het quarantaine aquarium. Echter naarmate de andere planten in dit aquarium groter groeide ontving deze plant wat minder licht, wat de groei van de plant duidelijk geen goed deed. 

Met het overplaatsen van deze plant van het quarantaine aquarium naar het 300 liter aquarium was ik redelijk verbaast over het geringe aantal wortels dat deze plant in die drie maanden had gevormd. Ik vermoed dat dit ook een teken was dat de omstandigheden in het quarantaine aquarium niet echt optimaal waren. De bovenste foto op deze pagina laat zien hoe deze plant er na het overplaatsen uitzag, waarbij gezegd moet worden dat de bestaande bladeren van deze plant snel achteruit gingen na het overplaatsen. In het 300 liter aquarium is de plantengroei vaak een zorgenkindje geweest, waarbij vooral een tekort aan organische voedingsstoffen (nitraat en fosfaat) een rem op de groei van de planten leek te zetten. Het eerste jaar verviel deze plant tot een klein plantje met maar een paar redelijke bladeren. Met de tijd lukte me het in het algemeen de plantengroei in dit aquarium weer redelijk op gang te krijgen maar Echinodorus Aflame bleef een zorgenkindje. Deze soort nam nog wel iets in grote toe maar met een hoogte van zo'n 10 cm is de groei toch beneden verwachting geweest. De onderste foto op deze pagina toont deze plant na het verwijderen uit mijn aquarium. 

Tot nog toe is het mij ook nog niet gelukt om betrouwbare informatie te vinden over het formaat die deze soort kan bereiken in het aquarium. De gegevens die ik tot nog toe op internet heb kunnen vinden variëren van een hoogte van 20 cm tot maar liefst 70 cm hoog. Ook de aanbevelingen voor standplaatsen variëren van de voorgrond tot de achtergrond, waardoor ik nog weinig wijzer geworden uit andere bronnen. In mijn eigen aquarium is deze plant nauwelijks hoger geworden dan zo'n 10 cm, wat waarschijnlijk ook te wijten is aan de tegenvallende groei. Persoonlijk vermoed ik echter dat deze soort niet veel hoger dan zo'n 20 cm zal worden, aangezien de wat oudere bladeren de neiging hebben om wat te gaan liggen en minder strak omhoog groeien. 

Vermeerdering
Op de wortelstok van de plant in mijn aquarium is na ongeveer 1,5 jaar een tweede plant gevormd. Op de onderste foto van deze pagina is dit goed te zien. Deze plant moet ook door adventiefplanten aan bloeistengels te vermeerderen zijn, maar in mijn aquarium heeft deze soort noot een bloeistengel gevormd. De vermeerdering van deze plant in het aquarium is dan ook niet erg productief. 

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium links van het midden vrij ver naar voren in het aquarium. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
 
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina