Echinodorus 'Ozelot'
Echinodorus 'Ozelot' in mijn aquarium
Detail van een jong blad van E. 'Ozelot'
Bloem van Echinodorus 'Ozelot'
Adventiefplanten op een bloeistengel van Echinodorus 'Ozelot'

Omschrijving
In een rozet groeiende plant. Dit is een relatief nieuwe plant die is ontstaan uit een kruising tussen de planten Echinodorus schlueteri 'Leopard' en Echinodorus barthii. De plant heeft rood bruine bladeren met zwarte vlekken. Op oudere bladeren neigt de kleur van de vlekken meer naar donker rood.

Mijn ervaringen
Ik heb deze plant bijna 7 maanden in mijn aquarium gehad. Na zo'n 3 tot 3,5 maanden had deze plant zijn hoogste hoogte bereikt van ongeveer 35 cm. Totdat deze plant bij mij bloeistengels ging vormen heeft deze plant geen enkele problemen gegeven en had deze plant ook een goede weerstand tegen puntalgen. De kleur van de plant in mijn aquarium voldeed echter niet geheel aan de omschrijving die hierboven gegeven is (afkomstig van de site van Tropica). In tegenstelling tot de gegeven omschrijving had de plant in mijn aquarium geen rood bruine bladeren maar groene bladeren met een lichte rode tint. Wanneer de bladeren nog erg jong waren, was het blad nog wel rood gekleurd (zie tweede foto) echter deze rode tint verdween al vrij snel grotendeels van de bladeren. Ook de vlekken op de bladeren van de plant in mijn aquarium waren niet in eerste instantie zwart maar gelijk al donker rood. Het zou kunnen dat dit kleurverschil kwam doordat de plant niet voldoende verlicht werd, maar ook nadat ik later een derde TL balk boven mijn aquarium gemonteerd heb, leek dit geen wezenlijk verschil te maken voor de kleur van de plant. 

Vermeerdering
Deze plant is in het aquarium te vermeerderen door de vorming van adventiefplanten aan bloeistengels. Nadat ik deze plant ongeveer vier en een halve maand in mijn aquarium had begon deze een bloeistengel te vormen. Ongeveer twee weken later vormde de eerste bloemen zich aan deze bloeistengel. Deze bloemen worden gevormd uit knopjes die via een kort steeltje aan de bloeistengel boven water uitkomen. De bloemen blijven ongeveer één dag goed en zijn wit van kleur met een geel hart (zie derde foto). Een paar dagen na de eerste bloemen begonnen zich ook adventief planten te vormen op de bloeistengel, waarvan er enkele te zien zijn op de vierde foto. De adventiefplanten hadden in eerste instantie nog geen wortels, maar na zo'n 2 weken begonnen de eerste wortels zichtbaar te worden. Ongeveer tegelijkertijd begon de plant een tweede bloeistengel te vormen. Echter zo'n 6 weken na de vorming van de eerste bloeistengel begon de plant er minder gezond uit te zien, waardoor ik de tweede bloeistengel verwijdert heb doordat ik dacht dat de vorming hiervan te veel energie zou kosten. Echter al snel bleek dat de moederplant kompleet aan het afsterven was op dat moment, waardoor ik na 6 maanden alleen nog maar een bloeistengel over had, met een aantal adventiefplanten. In eerste instantie vermoede ik dat deze plant afgestorven is door de vorming van de bloeistengels wat bij enkele andere Echinodorus soorten nog wel eens voor blijkt te komen. Echter nadat ik per e-mail vernomen heb van iemand dat hij aan zijn E. 'Ozelot' veelvuldig bloeistengels krijgt zonder dat de plant bij hem afsterft, neem ik aan dat het afsterven van mijn plant waarschijnlijk een andere oorzaak heeft. Het meest voor de hand liggend is problemen met de bodem (zie ook de pagina over mijn bodem), die op het moment dat ik deze plant in mijn aquarium had niet meer 100% goed functioneerde naar mijn idee. Enkele maanden nadat deze plant afgestorven was heb ik mijn bodem dan ook vervangen is voor een nieuwe bodem doordat ook andere planten het minder goed gingen doen. Wel is het opvallend dat tot 6 weken na de vorming van de eerste bloeistengel de plant nog steeds nieuwe bladeren aan maakte, hoewel de hoogte hiervan wel was afgenomen tot zo'n 30 cm hoog. 

Ongeveer twee en een halve maand na de vorming van de eerste bloeistengel, heb ik ook het laatste reststand van deze plant uit het aquarium gehaald, waarbij ik in totaal 3 volgroeide adventiefplanten van de ongeveer 90 cm lange bloeistengel kon oogsten. Opvallend hieraan is dat deze drie planten die het verst volgroeid waren zich pas waren gaan vormen op het moment dat de moederplant af begon te sterven, terwijl de eerder gevormde adventief planten op de bloeistengel na verloop van tijd in hun ontwikkeling stil kwamen te staan en deze dan ook niet voldoende volgroeid waren om van de bloeistengel af te halen. 

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft iets rechts van het midden in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter standaard TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina