Echinodorus 'Rubin'
Echinodorus 'Rubin' in mijn 86 liter aquarium
Echindorus 'Rubin' na 5 maanden in mijn 86 liter aquarium gestaan te hebben

Omschrijving
In een rozet groeiende plant. Deze plant is een opvallende solitairplant, die tot wel 60 cm hoog kan worden. De zwaardvormige bladeren van deze pas sinds 1993 in de handel verkrijgbare cultivar zijn krachtig bruinrood, met lichte nerven. De oudere bladeren zijn iets groener van kleur.

Mijn ervaringen
Ik heb deze soort in twee aquariums van mij gehad. In eeste instantie heb ik deze soort in mijn 86 liter aquarium gehouden. Ondanks de grote die deze plant kan bereiken heb ik deze plant in eerste instantie voor in mijn aquarium geplaatst waar hij E. x barthii verving. De bovenste foto links toont hoe deze plant er na 2 maanden uitzag op deze plek. De plant had toen een hoogte bereikt van ongeveer 20 cm. Na zo'n 3 maanden had deze plant al een hoogte bereikt van zo'n 30 cm, waarmee hij veel te groot was geworden voor de voorgrond. Daarom heb ik deze plant naar de achtergrond verhuisd, waar hij zonder groeistop gelijk weer goed doorgroeide. Nadat ik deze plant 5 maanden in mijn aquarium gehad heb, heb ik deze uit dit aquarium gehaald. Dit was niet omdat de plant het niet goed meer deed, maar doordat de plant tegen de achtergrond van dit aquarium een beetje in het niet viel. Doordat ik een zwarte achtergrond had in dit aquarium, kwam deze rood bruine plant niet echt mooi tot uiting. De onderste foto links toont hoe de plant eruit zag nadat ik deze uit dit aquarium gehaald had. De plant had toen een hoogte bereikt van zo'n 45 cm.

Toen ik mijn 300 liter aquarium ging opstarten viel mijn oog wederom op deze soort. Gezien het formaat van dit aquarium kwam deze plant in dit aquarium veel beter tot zijn recht. In dit aquarium heeft deze soort meer dan 2,5 jaar vrijwel probleemloos gegroeid en was deze soort de blikvanger van dit aquarium. In dit aquarium kwam deze plant na verloop van tijd ongeveer tot de oppervlakte van het aquarium. Uiteindelijk heb ik deze soort enkel vervangen doordat weer eens een andere soort wilde uitproberen.

Vermeerdering
In mijn aquariums heeft deze soort nooit een bloeistengel gevormd waaraan adventiefplanten ontstonden, waardoor deze soort zich niet vermeerdert heeft in mijn aquarium. Nadat ik de plant uit mijn 300 liter aquarium verwijdert had, heb ik als experiment het wortel rizoom in 3 stukjes verdeeld en deze aan het oppervlak van mijn aquarium laten drijven. Na ongeveer twee weken ontstonden er op deze stukjes rizoom  kleine plantjes. Op deze wijze is deze soort dus vrij gemakkelijk  te vermeerderen, wat echter wel ten koste gaat van de moederplant.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft middenvoor en rechtsachter in dit aquarium gestaan.. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt).
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat bijna rechts achteraan in dit aquarium. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
 
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina