Echinodorus x barthii
Echinodorus x barthii in mijn aquarium
Wortelstok die E. x barthii in ± 1,5 jaar in mijn aquarium gevormd heeft

Synoniemen
Echinodorus "osiris doppelt rot"

Omschrijving
In een rozet groeiende plant. Bladeren zijn zwaardvormig en donkerrood (zie bovenste foto) gekleurd. Als de bladeren ouder worden, worden ze iets groener, maar behouden een rode kleur onder goede belichting. Deze plant is een hybride waarvan één van de moederplanten vermoedelijk de plant Echinodorus uruguayensis is.

Mijn ervaringen
Deze plant heb ik ongeveer 1,5 jaar in mijn aquarium gehad en heeft het voor het grootste deel van de tijd zeer goed gedaan. Toen de plant op zijn mooist was deze ongeveer 15 cm hoog en een had een diameter van ongeveer 25 cm. De laatste 3 maanden dat ik deze plant gehad heb werd deze langzaam aan minder mooi. In eerste instantie was de roodkleuring en de dikte van de bladeren wat minder en de laatste 1 à 2 maanden kreeg deze plant ook steeds meer algen op zijn bladeren, waarna ik besloten heb deze plant te vervangen. De onderste foto op deze pagina toont deze plant nadat ik hem uit het aquarium gehaald heb. Hierop is duidelijk te zien dat deze plant in 1,5 jaar tijd een behoorlijk grootte wortelstok en wortelstelsel gevormd heeft.

Vermeerdering
Deze plant moet te vermeerderen zijn door de vorming van adventiefplanten aan bloeistengels. Zelf heb ik deze plant ongeveer 1,5 jaar in mijn aquarium gehad, maar in die tijd heeft zich echter nooit een bloeistengel gevormd. Het is mij ook niet bekend welke omstandigheden van invloed kunnen zijn om deze plant tot de vorming van een bloeistengel aan te zetten.  Van de moederplant Echinodorus uruguayensis van deze soort is bekend dat deze tamelijk zelden bloeiwijze vormt en dit gewoonlijk bij korte dag plaats vind, wat mogelijk ook voor E. barthii het geval kan zijn.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft middenachter in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt).
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina