Hemianthus micranthemoides
H. micranthemoides in mijn aquarium
Close-up van H. micranthemoides

Synoniemen
Micranthemum nuttallii, Micranthemum micranthemoides

Omschrijving
Tere lichtgroene stengelplant die vanwege zijn hoogte geschikt is voor de voor tot middenzone van het aquarium. 

Mijn ervaringen
Ik heb deze soort zo'n 4 maanden in een quarantaine aquarium gehad, die ik voor de start van mijn 300 liter aquarium onder andere gebruikte bij het opkweken van een aantal plantensoorten. Deze plant heeft enige tijd nodig om aan te slaan in het aquarium en in de eerste 2 weken dat deze plant in mijn aquarium stond, was het meest opvallende het grote aantal bladeren die de planten van deze soort verloren, wat het aquarium erg vervuilde. In het pas ingerichte aquarium waarin deze soort bij mij stond leidde dit dan ook vrij snel tot te hoge nitriet gehaltes, waardoor deze plant naar mijn idee minder geschikt is voor een nieuw ingericht aquarium (tenzij u over submerse exemplaren beschikt). 

Na deze eerste aanpassingsperiode gaf deze plant een maand of twee geen wezenlijke problemen en werd er al snel een mooie dichte groep in het aquarium gevormd. Echter tegen de tijd dat ik het 300 liter aquarium in ging richten waar deze soort voor bedoelt was begonnen er behoorlijk wat draadalgen in deze plant te zitten, waardoor deze soort het eigenlijke aquarium nooit gehaald heeft. Andere plantensoorten in dit quarantaine aquarium lieten op dat moment nog geen enkel teken van deze algen zien. Persoonlijk vermoed ik dat deze soort iets gevoeliger is voor dit type algen, doordat de vele kleine blaadjes moeilijk 'schoon' te houden zijn door algeneters. Een ander nadeel van deze soort is dat het erg veel werk is om een groep planten in zijn geheel in te korten, doordat een groep uit zeer veel takjes bestaat, die allemaal ontdaan moeten worden van de onderste bladeren voor het planten. Het is ook mogelijk om deze soort in te korten door ze met een schaar te 'scheren'. Zelf heb ik dit niet uit kunnen proberen met deze soort, maar in praktijk zal deze methode waarschijnlijk een stuk minder tijdrovend zijn dat het geheel inkorten van de planten.

Vermeerdering
Deze plant is vrij gemakkelijk te vermeerderen door de vorming van zijscheuten aan de planten.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
Ik heb deze soort enkel in een quarantaine aquarium gehad, waarin deze soort zo geplaatst was dat het zo veel mogelijk van het beschikbare licht op kon vangen. De verlichting van dit aquarium bestond slechts uit 1 TL balk van 15 Watt, wat in het gebruikte aquarium neer komt op 0,28 Watt/liter verlichting. Deze geringe verlichting wordt echter enigszins gecompenseerd door de relatief lage hoogte van het aquarium (30 cm) waardoor de verliezen van licht in het water relatief gering zijn en de verlichting toch genoeg lijkt te zijn voor deze plant. Over het algemeen is dit echter een lichtbehoeftige plant die meestal een sterkere verlichting nodig zal hebben. Wat betreft de standplaats kan deze plant gebruikt worden voor de voor- en middenzone van het aquarium. Vanwege de hoogte die deze plant kan bereiken is deze plant naar mijn idee wel wat minder geschikt als voorgrondplant in aquariums die lager zijn dan 50 cm.
 
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina