Heteranthera zosterifolia

Heteranthera zosterifolia in mijn aquarium

Nederlandse naam
Zeegrasbladig sterkruid

Synoniemen
Schollera zosterifolia, Heteranthera osteniana.

Omschrijving
Een mooie, snelgroeiende stengelplant. De bladeren zijn teer en lichtgroen van kleur.

Mijn ervaringen
Ik heb deze plant drie keer in mijn aquarium gehad met wisselend succes. De eerste keer dat ik deze plant in mijn aquarium had was ik nog maar enkele maanden begonnen met mijn 86 liter aquarium. In deze tijd was mijn aquarium verlicht met een verlichting van 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting en had ik redelijk veel algen in mijn aquarium. Met de toen gebruikte verlichting groeide deze plant vrij snel de hoogte in en moest regelmatig ingekort worden. Helaas bleek deze plant nogal gevoelig voor de puntalgen die ik toen ter tijd veel in mijn aquarium had, waardoor deze soort niet lang in mijn aquarium heeft gestaan in die tijd.

Enige jaren later had ik er wederom voor gekozen deze plant in mijn 86 liter aquarium te houden, met het voornaamste verschil dat ik toen een sterkere verlichting had (0.63 Watt/liter) en er nog maar weinig algen in mijn aquarium zaten. Vooral dat geringe aantal algen was er waarschijnlijk de oorzaak van dat deze soort het deze keer wel goed deed in mijn aquarium. Aan de groei van de groep was deze keer goed te zien dat de gebruikte verlichting sterker was dan in het verleden. Terwijl deze soort in het verleden snel de hoogte in groeide in mijn aquarium en ongeveer eens in twee weken ingekort moest worden, hadden de planten onder de sterkere verlichting meer de neiging om ook horizontaal te groeien. Doordat ik de planten echter aan de achterzijde van mijn aquarium geplant had was dit in mijn geval minder wenselijk. Om toch een opvulling van de achterwand te krijgen heb ik bij het onderhoud van mijn aquarium zo nu en dan de toppen van de planten uit elkaar getrokken zodat ze meer in de hoogte groeide. Dit neemt echter niet weg dat het meer dan een maand geduurd heeft voordat de hoogste planten van de groep de oppervlakte van mijn aquarium bereikte. Onder de sterkere verlichting zou deze plant dan ook beter tot zijn recht gekomen zijn in het midden van het aquarium of zelfs enigszins vooraan.

Bij het opstarten van mijn 300 liter aquarium viel mijn keuze op deze soort om een groep te vormen die vanaf de voorruit tot in de middenzone van het aquarium moest gaan lopen. Aanvankelijk was de plantengroei in dit aquarium slecht, door onder andere een gebrek aan fosfaat en nitraat. De groei van deze soort was toen vrij langzaam, hoewel de planten zelf er wel gezond uitzagen. Nadat de plantengroei in dit aquarium aantrok is deze soort ook veel sneller gaan groeien en moet deze groep ongeveer eens in de drie weken ingekort en herplant worden. In dit aquarium is de groei van deze plant verder uitstekend en staat deze soort al meer dan 2,5 jaar in dit aquarium.

Vermeerdering
Deze plant vormt veel zijtakken, waardoor deze plant gemakkelijk en snel te vermeerderen is.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft aan de rechter zijkant en achterkant van mijn aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter (2*18 Watt standaard TL + 1*lumilux TL).
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium van middenvoor naar linksmidden gegroepeerd in een plantenstraat. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
 
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina