Hygrophila difformis

Hygrophila difformis in mijn aquarium

Nederlandse naam
Vaantjesplant

Synoniemen
Ruellia difformis, Synnema triflorum.

Omschrijving
Licht groene stengelplant met geverderde bladeren. Vrij gemakkelijke plant welke tegen de bodem zijtakken vormt. De planten groeien naar het licht toe, waardoor deze plant aan de randen van het aquarium minder goed toe te passen is. De plant zal dan namelijk scheef naar het licht toe groeien. In de literatuur deze plant vaak aanbevolen wordt als plant voor een nieuw ingericht aquarium, omdat deze plant in het voordeel heeft dat deze erg snel aanslaat en veel voedingsstoffen opneemt en daardoor zorgt voor een snelle stabilisering van het aquariummilieu in een nieuw ingericht aquarium. De reden dat deze plant zo snel aanslaat is dat deze plant als één van de weinige moerasplanten voor het aquarium onder water gekweekt wordt en zich daarom niet meer hoeft aan te passen aan het submerse leven in een aquarium.

Mijn ervaringen
Zoals hierboven al beschreven staat is deze plant een gemakkelijk te houden plant, wat gedeeltelijk ook mijn ervaring is met deze plant. Zo slaat deze plant erg snel aan na plaatsing in het aquarium en groeit ook goed. Ondanks de gemakkelijke groei van deze plant heb ik in het verleden vooral slechte ervaringen met deze plant gehad. Hoewel deze plant altijd goed groeide in mijn aquarium, trokken deze planten altijd veel algen aan waardoor ik deze plant meestal na 1 tot 2 maanden weer weg deed. Hoewel ook de andere planten in die tijd wel wat last hadden van algengroei op de bladeren ging het bij andere planten vooral om algen op oudere bladeren of planten, terwijl op deze plant ook de jonge bladeren altijd al snel algen aantrokken.

De laatste keer dat ik deze plant in mijn aquarium gehad heb, waren de algen in mijn aquarium zeer sterk afgenomen. Onder deze omstandigheden bleek deze plant wel een gemakkelijke en mooie plant te zijn om te houden. Wel blijft deze plant als nadeel hebben dat de plant meestal niet recht omhoog groeit maar ook enigszins horizontaal, waardoor een groep van deze planten de neiging heeft om andere planten te overschaduwen.

Samengevat heb ik wisselende ervaringen met deze plant, waarbij naar mijn idee deze plant vooral in een bealgd aquarium niet echt aan te raden is. Ook het veel gegeven advies om deze plant juist in een nieuw ingericht aquarium te gebruiken vind ik persoonlijk dan ook niet altijd een goed idee. Het is natuurlijk wel waar dat deze plant snel aanslaat en goed groeit en hierdoor het aquarium snel stabiliseert, maar zeker in een nieuw ingericht aquarium waar het risico op overmatige algengroei groot is kan deze plant naar mijn idee ook het risico meebrengen extra algen aan te trekken. 

Vermeerdering
Zelfs toen deze plant snel bealgde in mijn aquarium was de vermeerdering van deze plant gemakkelijk. De planten vormen vooral aan de onderzijde van de stengel zijtakken die meestal enige tijd horizontaal over de bodem groeien. Het is bij deze plant zelfs mogelijk om nieuwe planten te krijgen door afgebroken bladeren in het aquarium te laten drijven. Deze zullen na verloop van tijd wortels gaan vormen, waarna deze na enige tijd ook in de bodem geplant kunnen worden. Echter de vermeerdering door zijtakken is zo productief dat dit laatste eigenlijk niet nodig is om deze plant snel te vermeerderen.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft in het midden en rechtsachter in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium van rechtsmidden. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
 
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina