Hygrophila polysperma
Hygrophila polysperma in mijn aquarium
Emerse vorm van Hygrophila polysperma

Nederlandse naam
Belgisch groen

Synoniemen
Justicia polysperma, Ruellia polysperma, Heliadelphis polysperma.

Omschrijving
Snelgroeiende stengelplant. Goed belichte bladeren kleuren een beetje roodbruin. Staat bekend als één van de gemakkelijkste aquarium planten voor het tropisch aquarium. De bovenste foto toont hoe de submerse vorm van deze plant, terwijl de onderste foto de emerse vorm van deze plant toont.

Mijn ervaringen
Ik heb deze plant gedurende de jaren dat mijn aquarium ingericht is meerdere keren in mijn aquarium gehad. Vaak deed deze plant het gedurende lange tijd goed. Echter nadat ik deze plant lange tijd op de zelfde plek in het aquarium heb staan, begint deze plant na verloop van tijd vrij plotseling af te sterven. Persoonlijk vermoed ik dat deze plant een stof afgeeft aan de bodem waar de plant zelf niet goed tegen kan, waardoor deze plant zich na verloop van tijd "vergiftigd", hoewel ik hier nog nooit iets over heb kunnen vinden in boeken of op het internet. Als ik vervolgens op de zelfde plek een ander soort plant neer zet groeien deze echter wel gewoon goed.

Wel heb ik onlangs een reactie gehad op de problemen die ik met deze plant beschreven heb van iemand die soort gelijke problemen heeft gehad met deze plant. Dit persoon had net als ik dat deze plant in het begin groeide als kool, maar na 1,5 tot 2 lukte het hem ook niet meer deze plant in zijn aquarium te houden na een steeds slechtere groei. Ook zijn inrichting kwam erg overeen met de mijn inclusief de lateriet toevoeging aan de bodem. Echter met slechts twee waarnemingen hierover is het niet mogelijk om de conclusie te trekken dat de lateriet bodem op termijn de schuldige is bij deze plant. Wel is van lateriet bodems bekend dat ze positief geladen ionen aan zich binden (meer hierover is te vinden op de pagina Lessons learned van de site Aquatic Concepts). Het zou dan ook mogelijk zou zijn dat afvalstoffen die door deze plant afgescheiden worden aan het lateriet gebonden worden, waardoor er na verloop van tijd een ophoping van deze stoffen plaats vind in de bodem. Echter mij zijn slechts twee waarnemingen bekend van het na verloop van tijd afsterven van deze plant waardoor het op dit moment nog puur gissen is of dit werkelijk de oorzaak is.

Vermeerdering
Deze plant is gemakkelijk te vermeerderen door de vorming van zijtakken. Om de zijtakken aan de planten tot voldoende grote uit te laten groeien is het meestal wel nodig om de onderzijde van de stengels na het toppen in het aquarium te laten staan, waardoor de zijtakken snel tot volwassen planten uit zullen groeien.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft aan de rechter zijkant en achterkant van dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt).
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina