Limnophila aquatica

Limnophila aquatica in mijn aquarium

Omschrijving
Zeer fijn gevederde lichtgroene stengelplant. Onder een goede verlichting zal deze plant prachtige brede bladkransen vormen met slechts een kleine tussenruimte tussen de bladkransen.

Mijn ervaringen
Deze aquariumplant is wat betreft uiterlijk één van mijn favorieten, hoewel ik er niet in geslaagd ben deze plant echt tot zijn recht te laten komen in mijn aquarium. Ik heb in mijn aquarium twee keer een poging gedaan met deze soort. De eerste keer heb ik deze soort vier maanden in mijn aquarium gehad. Toen ter tijd had ik veel problemen met de plantengroei en daaruit voortvloeiende algen problemen. Hierdoor doet de foto op deze pagina ook zeker geen recht aan deze plant aangezien bij een gezonde groei een veel beter resultaat haalbaar is. In de tijd dat ik deze soort in mijn aquarium gehad heb heb ik redelijk wat algenplagen gehad, waarbij deze plant voor de meeste soorten algen erg gevoelig was. Mede hierdoor heb ik uiteindelijk besloten om deze soort uit het aquarium te halen totdat ik de algenproblemen in mijn aquarium opgelost heb.

Een aantal takken van deze soort heb ik echter overgezet naar een opkweekaquarium waarin een paar jonge vissen zitten. In dit zwak belichte aquarium (0,28 Watt/liter verlichting in een aquarium van 60x30x30 cm) groeit deze plant redelijk probleemloos en valt de algengroei wel mee op deze soort. Vanwege de zwakke verlichting in dit aquarium zijn de bladkransen van de planten in dit aquarium ook lang niet zo mooi als mogelijk is. Een aardige eigenschap van deze soort is dat ze erg gevoelig zijn voor een ijzertekort, bij een gebrek aan ijzer verbleken de groeitoppen al snel. In het opkweekaquarium gebruik ik deze eigenschap om de frequentie van de plantenbemesting te bepalen. Pas wanneer deze soort begint te verbleken in dit aquarium voeg ik enige plantenmest toe, waarna deze soort soms al binnen een half uur weer zijn mooie groene kleur laat zien.

De tweede keer dat ik deze soort in mijn 300 liter aquarium plante, had ik minder problemen met de plantengroei en waren de algen ook een stuk minder. Toch was ook tijdens deze poging de ontwikkeling van de planten niet zoals het behoord te zijn. De groei van deze soort was veel sneller dan de eerste keer dat ik deze soort in mijn aquarium had, maar toch was er regelmatig ook een terugval te zien. Wederom waren het echter de algen waarna ik na enige maanden de hoop heb opgegeven met deze soort, aangezien deze soort soms net een algenmagneet leek. Terwijl andere soorten in mijn aquarium nog maar nauwelijks last hadden van algen, bleven de takjes Limnophila aquatica last houden van algen.

Vermeerdering
Deze plant is te vermeerderen door de vorming van zijtakken. Vooral onder aan de stengels werden in mijn aquarium regelmatig zijtakken gevormd.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium van rechtsmidden. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina