Limnophila heterophylla

Limnophila heterophylla in mijn aquarium

Toppen van Limnophila heterophylla

Synoniemen
Columnea heterophylla

Omschrijving
Snel groeiende stengelplant met gevederde bladeren die van een sterke verlichting houd. Deze plant zou redelijk gemakkelijk te houden moeten zijn, hoewel mijn persoonlijke ervaringen met deze plant juist behoorlijk negatief zijn.

Mijn ervaringen
Bijna direct nadat ik een groep Limnophila heterophylla in mijn aquarium plaatste leek deze plant goed aan te slaan en binnen een week hadden de meeste toppen al de oppervlakte van mijn aquarium bereikt. Ook kleurde de toppen van de planten enigszins rood (zoals op de tweede foto te zien is), waardoor het met de verlichting naar mijn idee ook wel snor zat. Echter nadat ik de plantengroep ingekort had stierven in enkele dagen bijna alle planten af. Enkel de uiteinden die ik bij het inkorten in mijn aquarium had laten staan bleven in een rap tempo nieuwe zijtakken vormen. 

Aangezien ik geen aanwijsbare reden kon vinden, waardoor deze soort niet goed groeide in mijn aquarium vermoede ik dat deze plant mogelijk niet goed samen gaat met andere planten in mijn aquarium die in de nabijheid stonden van de groep Limnophila heterophylla. Om dit te testen heb ik de overgebleven planten van de rechterkant van het aquarium verhuisd naar de linkerkant. Echter ook op deze plaats in het aquarium bleven de restanten van de eens zo mooie groep langzaam afsterven. Om de mogelijkheid uit te sluiten dat deze planten al teveel aangetast waren voordat ik ze verplaatste, heb ik ook een aantal nieuwe planten van dit soort aangeschaft. Echter ook de nieuwe planten stierven vrij snel allemaal af, waardoor problemen met de bodem (plaatselijk) vrijwel uit te sluiten zijn, zeker gezien het feit dat de bodem nog geen half jaar in mijn aquarium zat ten tijde dat ik deze plant in mijn aquarium had. Verder zouden de verlichting en voedingsstoffen in de vorm van CO2 en ijzer in mijn aquarium ruim voldoende moeten zijn voor deze plant. Het enige dat ik zou kunnen bedenken, waardoor deze plant het slecht deed in mijn aquarium is een gebrek aan organische voedingstoffen in de vorm van stikstofverbindingen. Ten tijde dat ik deze plant in mijn aquarium had, had ik door problemen met vissen slechts een lage visbezetting in mijn aquarium, waardoor het nitraat gehalte in mijn aquarium niet eens meetbaar was met mijn nitraat test (die nitraat vanaf 5 mg/l kan meten). Aangezien Limnophila heterophylla een plant is die veel voedingsstoffen nodig heeft kan het zijn dat het lage nitraat gehalte in mijn aquarium de oorzaak zou kunnen zijn dat deze plant het niet deed in mijn aquarium. Echter andere snelgroeiende planten hebben geen problemen gegeven met dezelfde waterwaardes, dus blijft het enigszins een gok om de slechte groei van Limnophila heterophylla aan een te laag gehalte van organische voedingstoffen te wijten. 

Vermeerdering
Deze plant vormt vrij veel zijtakken, waardoor deze plant gemakkelijk te vermeerderen is.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft linksachter en rechtsachter in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0,63 Watt/liter (2*18 Watt standaard TL + 1*18 Watt lumilux TL).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina