Mayaca species

Mayaca species in mijn aquarium

Omschrijving
Tere smalbladige, licht groene aquariumplant. Over deze plant is weinig te vinden in aquariumplanten literatuur, maar ik vermoed dat deze plant een redelijk sterke verlichting nodig heeft voor een goede groei.

Mijn ervaringen
Ik heb deze plant ongeveer twee maanden in mijn aquarium gehad, nadat ik deze plant vervangen heb door een ander soort. Net als de meeste andere lichtbehoeftige, fijnbladige aquariumplanten die ik in het verleden in mijn aquarium gehad heb was ook deze plant niet echt een succes. De groei van deze plant was in mijn aquarium relatief langzaam, waardoor de plantengroep die ik van deze soort had niet echt in staat was de achterwand van mijn aquarium mooi af te dekken.

Vooral de wat langzame groei zorgde er in mijn aquarium voor dat deze plant niet echt een duurzame aanwinst kon worden voor mijn aquarium. Dit doordat de wat oudere langere stengels na enige weken te veel aangetast waren door puntalgen. De nieuw gevormde zijtakken die veelvuldig aan de planten voorkwamen waren op dat moment echter nog te klein om de plaatsen van de langere stengels in te nemen. 

Op het moment dat ik deze plantengroep uit mijn aquarium haalde waren de nieuw gevormde zijtakken zeker nog acceptabel maar niet echt geschikt voor de plaats linksachter in het aquarium waar ik deze plantengroep had staan. Op grond van mijn ervaringen met deze plant zal deze soort ook beter geschikt zijn voor de middenzone van het aquarium in plaats van de achterzijde waar ik deze soort had staan.

Vermeerdering
Deze plant vormt redelijk veel zijtakken, waardoor deze plant gemakkelijk te vermeerderen is.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant staat links-achter in dit aquarium. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0,63 Watt/liter (2x18 Watt standaard TL + 1x18 Watt lumilux TL).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina