Microsorum pteropus 'Windeløv'

Close-up van Microsorum pteropus 'Windeløv'  in mijn aquarium

Microsorum pteropus 'Windeløv'  in mijn aquarium

Omschrijving
Langzaam groeiende varen met vertakte bladeren die in het aquarium geschikt is voor het begroeien van decoratiemateriaal zoals hout, stenen en achterwanden. 

Mijn ervaringen
Op het moment van schrijven (18-07-2004) heb ik deze plant zo'n 16 maanden in mijn aquarium. Deze plant is in mijn aquarium bevestiged tegen een stuk kienhout dat tegen de achterwand van het aquarium staat. Tot nog toe is dit een probleemloze plant in mijn geweest die wat sneller groeit en minder snel last van algen heeft dan de soort Microsorum pteropus die ik op dit moment ook in mijn aquarium heb. Naar mijn ervaring blijft deze plant het mooist onder een wat zwakkere verlichting, zodat puntalgen wat minder kans hebben op de wat oudere bladeren. In mijn eigen aquarium dim ik de verlichting boven deze plant tegenwoordig door er drijfplanten van de soort Ceratopteris cornuta boven te houden. Hierdoor blijft de plant een stuk mooier in mijn aquarium dan toen de plant nog in het volle licht stond. 

Vermeerdering
Deze soort kan vermeerderd worden door deling van het rizoom en door de vorming van adventiefplanten aan de bladeren en wortels. Met de tijd heb ik wel een aantal kleine adventiefplanten aan deze plant gehad, maar ik denk dat vermeerding door deling van het rizoom sneller werkt dan door middel van adventiefplanten bij deze soort.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
300 liter aquarium met de afmetingen 1000x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant is in dit aquarium op een stuk kienhout bevestigd dat tegen de achterwand van het aquarium staat. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt). 
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina