Microsorum pteropus

Microsorum pteropus  in mijn aquarium

Nederlandse naam
Javavaren

Synoniemen
Polypodium pteropus

Omschrijving
Langzaam groeiende varen die in het aquarium geschikt is voor het begroeien van decoratiemateriaal zoals hout, stenen en achterwanden. 

Mijn ervaringen
Op het moment van schrijven (18-07-2004) heb ik deze plant pas zo'n 16 maanden in mijn aquarium. Ik gebruik deze plant in mijn aquarium om het deel van de achtergrond te begroeien, waar een Vallisneria soort geplant is. Door deze combinatie beoogde ik bij het inrichten van het aquarium de achterwand ten alle tijde goed te kunnen bedekken met planten. Met de tijd is deze soort langzaam maar gestaag uitgegroeid over het gehele deel van de achterwand waar ik ze op bevestigd heb en is de Vallisneria soort eigenlijk niet meer nodig als 'gordijntje'. Deze soort is iets gevoeliger voor algen dan de soortgenoot Microsorum pteropus 'Windeløv' die ik momenteel ook in mijn aquarium heb, waardoor vooral de wat oudere bladeren er in mijn aquarium wat minder mooi uitzien. 

Vermeerdering
Deze soort kan vermeerderd worden door deling van het rizoom en door de vorming van adventiefplanten aan de bladeren en wortels. Sinds enige tijd vormen de planten in mijn aquarium op de wat oudere bladeren een aantal adventiefplanten. Per e-mail heb ik ook de tip doorgekregen dat het ook mogelijk is om snel adventiefplanten te vormen door bladeren af te knippen en deze op het oppervlak van het aquarium te laten drijven. Na een paar dagen zouden al wat worteltjes uit de bladeren komen en een nog een paar dagen later zijn er ook al wat kleine blaadjes te zien. Na 1 tot 2 maanden kunnen de jonge plantjes voorzichtig van het blad losgetrokken worden Afhankelijk van de grote van het blad kunnen tot wel 20 plantjes per blad gevormd worden. 

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
300 liter aquarium met de afmetingen 1000x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant is in dit aquarium tegen de achterwand van het aquarium bevestigd. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina