Riccia fluïtans

Detial van Riccia fluïtans in mijn aquarium

Riccia fluïtans als bodembedekking op de voorgrond

Nederlandse naam
Watervorkje

Synoniemen
Riccia canaliculata, Riccia eudichotoma, Riccia nodosa

Omschrijving
Licht groene gevorkte waterplant die in het verleden vooral als drijfplant in het aquarium gehouden werd. Tegenwoordig wordt deze soort ook vaak gebruikt om stenen en hout mee te bekleden. De groei van deze soort is geheel submers net zo gemakkelijk als als drijfplant. Deze soort kan zowel bij weinig als veel licht gehouden worden.

Mijn ervaringen
Ik hou deze soort submers in mijn aqurium en als drijfplant. Op de voorgrond van mijn aquarium heb ik deze soort vastgezet onder een stuk hout, tussen andere aquariumplanten en geplaatst in speciale bakjes om Riccia als bodembedekking te gebruiken. Op de voorgrond van dit aquarium is dan ook een mooi veldje van Riccia fluïtans ontstaan wat een mooi effect geeft. Wel groeit deze plant met de tijd naar de oppervlakte waardoor er regelmatig uitgedund moet worden. 

Ik heb deze soort tevens tussen de begroeiing van de achterwand van het aquarium gebruikt. Op deze lichtarme plek in het aquarium duurde het vrij lang voordat deze soort goed wilde gaan groeien, maar ook op deze lichtarme plek is na verloop van tijd een dikke bos ontstaan. Op de achtergrond stond deze plant echter wat rommelig waardoor ik deze standplaats uiteindelijk gewijzigd heb.  Over het algemeen is dit een probleemloze plant die slechts weinig aandacht nodig heeft om goed te groeien.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium

54 liter aquarium met de afmetingen 60x30x30 cm (lxbxh)

Deze plant heb ik als drijfplant aan de zijranden en achterwand van het aquarium gehouden als wel vlak boven de bodem in de voorste zone van het aquarium. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.28 Watt/liter TL verlichting (1*15 Watt).

Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina