Rotala rotundifolia

Rotala rotundifolia in mijn aquarium

Synoniemen
Ammannia rotundifolia

Omschrijving
Stengelplant met kleine lancetvormige bladeren. Afhankelijk van de belichting zijn de bladeren olijfgroen tot roodachtig van kleur, waarbij voor de rode kleur een krachtige belichting nodig is.

Mijn ervaringen
Deze plant heb ik zo'n acht maanden in mijn aquarium gehad. De eerste maand dat ik deze plant in het aquarium had viel het mij tegen hoe deze als eenvoudig te boek staande plant in mijn aquarium gedijde. In eerste instantie werden de bladeren van de plant meer groen dan rood, doordat mijn verlichting niet sterk genoeg bleek om rode planten te vormen. Na de installatie van een derde TL balk was dit probleem echter opgelost. Wel verloor deze plant in eerste instantie veel van zijn onderste bladeren wat misschien kan komen door lichtgebrek doordat de planten te dicht bij elkaar stonden of doordat deze plant misschien zijn emerse bladeren verliest in het aquarium. Ook leek het na de eerste maand alsof deze plant gevoelig was voor puntalgen, echter na deze plant wat langer in mijn aquarium te hebben denk ik dat de puntalgen op sommige planten verklaard kunnen worden. Dit doordat enkel de planten waarvan de toppen enige tijd aan het oppervlak gedreven hadden last kregen van puntalgen. Deze planten hadden aan het oppervlak geheel rode bladeren gevormd door de hoge lichtintensiteit aan de wateroppervlakte, die echter nadat deze planten ingekort waren slecht reageerde op de lagere lichtintensiteit in de diepere waterlagen van het aquarium. Mede doordat deze rode bladeren dieper in het aquarium te weinig licht ontvingen trokken deze waarschijnlijk gemakkelijk puntalgen aan. De overige planten die slechts een rode tint hadden en niet aan het oppervlak hadden gedreven gaven na het inkorten geen enkele problemen met puntalgen. Na de eerste wat kleine problemen met deze plant heeft deze plant het enkele maanden zonder problemen gedaan. Echter nadat ik na het inbrengen van nieuwe vissen in mijn aquarium een ziekte in het aquarium kreeg en medicijnen moest gebruiken reageerde deze plant hier erg slecht op. In de vijf dagen dat ik gebruik heb gemaakt van een combinatie van eSHa 2000 en eSHa exit stierven een groot deel van de planten van deze soort in mijn aquarium af, waardoor de groep praktisch gehalveerd werd. Hoewel ik hierna deze plant nog wel enige tijd in mijn aquarium gehad heb, lukte het mij toch niet meer een mooie groep te vormen met de resterende planten. Dit was dan ook uiteindelijke de reden dat ik deze soort vervangen heb.

Vermeerdering
Deze plant is gemakkelijk te vermeerderen door de vorming van zijtakken. Aan de stengels van deze plant worden vrij snel zijtakken gevormd, die na het toppen van de plant al snel tot voldoende grote planten uit zullen groeien.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft middenachter in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina