Valisneria spiralis var. spiralis

Foto van V. spiralis var. spiralis in mijn aquarium

Nederlandse naam
Gewone vallisneria

Synoniemen
Vallisneria michellii, Vallisneria pusilla

Omschrijving
Groene plant met smalle spitse bladeren. Deze plant is een gemakkelijk plant die vele uitlopers vormt. Door de vele uitlopers moet deze plant wel zo nu en dan uitgedund worden om te voorkomen dat de plant zichzelf verstikt. 

Mijn ervaringen
Ik heb deze soort twee keer in een aquarium gehad. De eerste keer had ik deze soort in mijn 86 liter aquarium. In dit aquarium groeide deze plant goed en werden de bladeren van deze soort zo'n 60 tot 70 cm lang. Hierdoor namen de bladeren veel licht weg voor andere planten in mijn 40 cm hoge aquarium, waardoor ik deze plant in dit aquarium vervangen heb door 'Valisneria americana var. biwaënsis' welke slechts 40 cm hoog wordt en hierdoor minder licht wegneemt van andere planten.

Voor mijn 300 liter aquarium is de keuze opnieuw op deze soort gevallen. Doordat dit aquarium zo'n 10 cm hoger is dan het eerder beschreven aquarium, verwacht ik dat deze plant in dit aquarium minder problemen zal geven met het overschaduwen van andere planten. Op dit moment (06-04-2003)  heb ik deze soort zo'n 1,5 maand in dit aquarium en zijn de langste bladeren zo'n 50 cm lang, waardoor er zoals verwacht nog geen problemen zijn met het overschaduwen van andere planten. 

Vermeerdering
Deze plant is gemakkelijk te vermeerderen door de vorming van uitlopers, die erg productief is bij deze plant. Het is dan ook geen enkel probleem om deze plant snel te vermeerderen in het aquarium.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft in linksachter in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt).
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium rechtsachter. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
 
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina