Mijn ervaringen in het algemeen

Het eerste jaar (2000)

De dag nadat ik ben begonnen met het emers kweken van aquariumplanten volgde een aantal erg hete, droge dagen. Deze werden opgevolgd door een periode van hoofdzakelijk koude, bewolkte dagen, waarna het weer de laatste weken (hoewel niet echt warm) wel aardig was. Door de eerste paar hete dagen verdroogde een hoop van de nog tere bladeren van de planten. Ook de invloed van het koude weer was duidelijk te merken, doordat in deze tijd de planten slecht groeide. 

Bij het planten van de planten voor emerse kweek met planten die uit het aquarium komen, moet er rekening mee gehouden worden dat de plant zijn submerse vorm heeft. Dit wil zeggen dat de plant zich aangepast heeft aan het groeien onder water. Hierdoor is het belangrijk om altijd een paar bladeren in of op het water te laten liggen bij de start. Bij de planten waar ik dit niet bij deed verdroogde de bladeren erg snel en gingen vervolgens dood.De opzet van mijn eerste plantenkweek na ongeveer 3 dagen.

Na de eerste periode van warm weer vormde zich al snel een veel algen op het laagje water in de kweekbak, deze algen hechten zich echter vooral aan stukjes potgrond in het water en afstervende submerse bladeren van de planten. Deze algen zitten echter niet op de bladeren die boven water groeien, maar bij het overzetten van de planten zal het wel zaak zijn de wortels en onderkant van de stengel goed af te spoelen om geen algen in het aquarium te brengen. Tijdens de koudere periode stierven de meeste van deze algen weer af, maar nu het de laatste weken weer wat beter weer is geweest zitten er weer behoorlijk wat algen in het water, die uiteindelijk gebleven zijn tot ik gestopt ben met mijn plantenkweek. 

Hoewel het waarschijnlijk niet te voorkomen is dat er algen in het water van de kweekbak komen, is naar mijn idee een groot gedeelte van de algen in de bak te wijten aan de gebruikte potgrond. Dit omdat veel algen zich ook vestigen op stukjes potgrond die in het water zaten. Als ik volgend jaar besluit een nieuwe kweek op te zetten zal ik waarschijnlijk zoeken naar een alternatief voor de potgrond of het gebruik hiervan zeer sterk te beperken.

Verder staan de planten bij mij het grootste gedeelte van de dag in de schaduw. Te zien aan de planten is de lichthoeveelheid die ze op deze plek krijgen voldoende. Ook kan ik het niet aanraden de kweekbak in de volle zon te zetten, omdat als mijn bak aan het begin van de dag even in de zon staat deze al snel zo heet wordt dat ik niet denk dat de planten dit een hele dag aan zouden kunnen en de bladeren van de planten zullen verdrogen.

Op dit moment heb ik al een aantal van de gekweekte Althernanthera reineckii 'Lilacina' gebruikt in mijn aquarium. Bij het "oogsten" van deze planten was het meest opvallend dat er zich veel fijne wortels ontwikkeld hadden, waaraan een grote klomp potgrond aanvast zat die er moeilijk van af te spoelen was. Om dit te voorkomen is het waarschijnlijk beter om de onderste laag potgrond te vermengen met aquariumgrind, zodat deze makkelijker van de wortels te verwijderen is.

Het tweede jaar (2001)

Dit jaar heb ik pas half juli weer een emerse kweek opgezet, waarbij het vooral opvallend was dat tot aan september relatief warm weer is geweest. Mijn ervaringen van dit jaar komen redelijk overeen met die van vorig jaar. Ik heb dit jaar ook geen nieuwe plantensoorten uitgeprobeerd, doordat ik bij toeval enkel de zelfde planten tot mijn beschikking had als vorig jaar. Wel heb ik dit jaar langer de plant Hygrophila corymbosa "kompact" in de kweekbak gehad, waardoor ik mijn ervaringen hiermee wel heb kunnen uitbreiden. 

Het grootste verschil met vorig jaar is dat ik de bodem dit keer anders opgebouwd heb (zie ook aanpak). Mede hierdoor dreef er nu geen potgrond in het water, waardoor het ondanks het warme weer veel langer duurde voordat er algen in het water van de kweekbak kwamen. In plaatst van enkele dagen, duurde het nu bijna drie weken voordat er veel algen in de bak kwamen. De algen die toen ontstonden zijn naar mijn idee vooral veroorzaakt door afstervende submerse bladeren die als een goede voedingsbodem voor de algen diende.

Terug naar de hoofdpagina