Vesicularia dubyana

Detail van V. dubyana in mijn aquarium

Nederlandse naam
Javamos

Synoniemen
Hypnum dubyanum

Omschrijving
Groene mossoort die in het aquarium veel gebruikt wordt als begroeiing voor decoratiemateriaal en achterwanden. Deze soort is erg tolerante voor de watersamenstelling, temperatuur en verlichting.

Mijn ervaringen
Ondanks de grote tolerantie van deze soort voor verschillende waterwaardes is deze soort tot nog toe geen succes in mijn aquarium. In de opstart periode van het aquarium waarin ik deze soort hou was er gedurende enige weken veel overlast van draadalgen. Vooral deze soort bleek hier erg gevoelig voor te zijn, waardoor ik de meerderheid van deze soort noodgedwongen uit het aquarium verwijdert heb. Nu enige maanden later heb ik deze soort nog steeds in dit aquarium, maar is er zeker nog geen mooie begroeiing gevormd. Verder geeft deze soort momenteel niet veel problemen meer met algen. Hoewel er nog wel sporen van algen te vinden zijn op deze soort in mijn aquarium, vermoed ik dat de algenetende garnalen in dit aquarium de algen goed verwijderen van deze soort.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
54 liter aquarium met de afmetingen 60x30x30 cm (lxbxh)
Deze plant staat midden-achter in dit aquarium. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.28 Watt/liter TL verlichting (1*15 Watt).
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina