Acanthophtalmus kuhlii

Nederlandse naam
Indische modderkruiper

Synoniemen
Pangio kuhlii

Omschrijving
Vreedzame en schuwe vis welke zich altijd op de bodem van het aquarium bevindt en tot zo'n 10 lang kan worden. Overdag houdt deze vis zich meestal schuil. 

Huisvesting
Deze vis is zowel geschikt voor kleine als grote aquariums met bij voorkeur gedempt licht en veel planten. Doordat deze vis zich graag ondergraaft is plaatselijk een zachte bodembedekking als turf of zand wenselijk. Het maakt deze vis weinig uit of er wel of geen stroming in het water is. De ideale watertemperatuur licht tussen de 22 en 28 °C. Aan de zuurgraad van het water worden door deze vis geen hoge eisen gesteld.

Mijn ervaringen
Deze vis die ik in mijn aquarium had is ongeveer  4,5 jaar oud geworden en had toen een lengte van zo'n 7 à 8 cm. Deze soort is niet zo gesteld op een felle verlichting wat dan ook voor een groot deel de reden geweest zal zijn dat ik deze vis maar weinig zag in mijn aquarium. Overdag bracht deze vis zijn tijd bijvoorkeur door in een kleine ruimte onder het stuk kienhout dat in mijn aquarium lag. Enkel na het voeren wilde deze vis ook nog wel eens overdag tevoorschijn komen, maar zelfs dan was de vis nog erg schuw. In veel gevallen ging deze vis ook pas opzoek naar (restjes) eten, wanneer de overige vissen klaar waren met eten. Wanneer deze vis echter niet overdag tevoorschijn komt om te eten is het verstandig om zo nu en dan een beetje te voeren wanneer het aquarium licht al uit is. Als men deze vissen vaker wil zien is het aan te raden om ze in een klein groepje (vanaf 3 stuks) te houden, aangezien ze dan een stuk minder schuw blijken te zijn.

Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina