Betta splendens

Nederlandse naam
Kempvis

Omschrijving
Erg mooie labyrintvis met een interessant gedrag die tot 6 cm lang kan worden. Per aquarium kan maar één mannetje gehouden worden, omdat deze anders net zolang vechten tot er één dood is.

Huisvesting
De kempvis kan zowel in een klein of groot aquarium gehouden worden mits de waterstand maar niet al te hoog is, omdat deze vis zo nu en dan aan de oppervlakte adem moet halen. Ook moet het aquarium afgedekt zijn om te voorkomen dat de lucht boven het aquarium kouder is dan het water, waardoor de vis ziek kan worden. Ook drijfgroen, een diffuse verlichting en schuilmogelijkheden zijn wenselijk. De gewenste watertemperatuur is 25-28 °C, de watersamenstelling is bij deze vis niet zo belangrijk.

Mijn ervaringen
Zelf heb ik deze soort enkel in de beginperiode van mijn aquarium gehad, waarbij ik 1 mannetje samen met 2 tot 3 vrouwtjes gehouden heb. Het lukte mij vooral niet om de mannetjes lange tijd gezond te houden, wat bij het eerste mannetje vooral ook met pech te maken had. Het eerste mannetje dat ik in mijn aquarium had wist op de één of andere manier uit het aquarium te springen door een klein gat voor de filterslangen. Hierbij had het mannetje al enige tijd uit het aquarium gelegen (te zien doordat de vis nauwelijks meer nat was) voordat ik deze bij toeval op de kast zag liggen. Hoewel dit mannetje na dit incident nog wel enkele weken tot maanden is blijven leven, heeft hij nooit meer een echt gezonde indruk gemaakt na zijn "avontuur" buiten het aquarium. De tweede mannetjes kempvis die ik in mijn aquarium had was zeer seksueel actief en zat bijna constant de dames achterna. Ik vermoed dat dit zo nu en dan te veel energie vroeg van deze vis, want hij was erg vatbaar voor ziektes. Door deze vis enkele keren in een quarantaine bak over te plaatsen kon hij wel een aantal keer herstellen, maar zogauw deze vis weer in het aquarium met de vrouwtjes zat begonnen de problemen telkens weer opnieuw. Ook dit mannetje is uiteindelijk niet echt oud geworden. Met de vrouwtjes kempvissen had ik een stuk minder problemen en echt tekenen van ziektes hebben deze nooit vertoont. De vrouwtjes heb ik ruim anderhalf jaar in mijn aquarium gehad voordat deze stierven. Dit is nog steeds minder oud dan mogelijk is met deze vissen, maar de oorzaak waarom de vrouwtjes dood gingen heb ik nooit kunnen achterhalen. 

Een nadeel van deze soort die vooral bij de vrouwtjes tot uiting kwam, was dat deze nog wel eens achter kleine visjes aan wilden zitten. Gelukkig lukte het de kempvissen zelden om een visje te pakken te krijgen, maar toch zijn er met de tijd wel 1 tot 2 visjes slachtoffer geworden van mijn kempvissen. Doordat mijn aquarium nog maar redelijk kort ingericht was ten tijde dat deze soort had, waren veel andere soorten vissen namelijk nog relatief klein. Later toen deze kleine visjes wat meer gegroeid waren, waren er echter nog maar nauwelijks problemen met de kempvissen in dit opzicht. Naar mijn idee is het dan ook beter om niet al te kleine visjes in combinatie met kempvissen te houden. 

Hoewel ik zelf niet echt succes gehad heb met deze vis, geld deze vis over het algemeen als een redelijk gemakkelijk te houden vis. Zeker als men opzoek is naar een actieve vis met een boeiend karakter is dit een geschikte vis om te houden. Het is absoluut een lust voor het oog om een mannetjes kempvis bezig te zien, wanneer hij vrouwtjes probeert te imponeren. Wel is het bij deze vis naar mijn idee belangrijk om te mede bewoners met zorg uit te zoeken om te voorkomen dat de kempvissen andere (kleine) visjes in het aquarium lastig zullen vallen.

Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig uit het boek 'Het optimale aquarium' van Kasper Horst en Horst E. Kipper.

Terug naar de hoofdpagina