Caridina Japonica
Vrouwtje C. Japonica
Mannetje C. Japonica

Omschrijving
Caridina Japonica is een transparante garnaal met zwarte ogen die zijn bekendheid vooral te danken heeft aan zijn nuttige algenetende eigenschappen. De vrouwtjes worden zo'n 5 cm groot en de de mannetjes ongeveer 3 cm. Verder zijn de vrouwtjes vaak van de mannetjes te onderscheiden door de eitjes die ze bij zich dragen.

Huisvesting
Deze garnaal komt het beste tot zijn recht wanneer hij met enkele soortgenoten gehouden wordt. Deze soort is erg tolerant voor de watersamenstelling, waardoor zowel hard als zacht en zuur als alkalisch water geaccepteerd worden. Van nature komt deze soort echter voor in relatief hard water. Deze garnalen zijn wel gevoelig voor chemische middelen waardoor ze beter niet in een aquarium gehouden kunnen worden waaraan medicijnen voor vissen zijn toegevoegd. De optimale temperatuur voor deze soort ligt tussen de 20 en 25 graden Celsius. Deze soort kan het best gehouden worden met kleine tot middelgrote vissen. Zelf laat deze garnaal de vissen in het aquarium met rust, hoewel ze wel zo nu en dan het eten onder de neus van de vissen wegpikken.

Mijn ervaringen
Ik heb vijf stuks Caridina Japonica in een 60 cm aquarium uitgezet nadat ik in dit aquarium de algengroei niet goed meer onder controle had. Aangezien er voor een klein aquarium als dit maar weinig echt effectieve algeneters zijn viel mijn keus op deze garnalen soort, waarbij ik in eerste instantie niet al te hoge verwachtingen had over hun effect als algeneter. Al snel bleek echter dat deze soort korte metten maakte met de meeste algen in dit aquarium. De eerste dagen dat deze garnalen in dit aquarium zaten was het water gewoon troebel van de stukjes draadalgen die ze met hun pootjes losknipte. Sinds deze garnalen in dit aquarium zitten is dit aquarium praktisch algenvrij geworden. Naast algen eten deze garnalen ook ander afval in het aquarium en voertablettjes voor de bodembewoners worden ook regelmatig ingepikt. Hoewel er zo nu en dan geschreven wordt dat deze garnalen vooral 's nachts actief zijn, zijn ze in mijn aquarium meestal de gehele dag zichtbaar. In de periode dat ze vervellen wat regelmatig gebeurd trekken ze zich meestal echter wat terug tussen de planten of achter kienhout.

Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina