Carnegiella strigata

Nederlandse naam
Gemarmerde bijlzalm

Omschrijving
Grappig uitziende, nerveuze oppervlaktevis die tot 5 centimeter lang kan worden en bij voorkeur in een school van 5 of meer vissen gehouden moet worden.

Huisvesting
Een middelgroot tot groot aquarium met voldoende open zwemruimte aan de oppervlakte en een afdekkap om te voorkomen dat de vissen eruit springen. Bijlzalmpjes houden van stroming in het water. Ze zijn niet zo gevoelig voor de watersamenstelling en moeten bij voorkeur bij een temperatuur van 23-28 °C gehouden worden. 

Mijn ervaringen
Dit is een redelijk nerveus visje dat in mijn aquarium al snel de 'veilige' middenzone opzocht wanneer het ergens van schrok. Het eerste jaar dat ik deze soort in mijn aquarium had deden deze vissen het niet zo heel erg goed, maar de vissen die ik na dit eerste jaar aangeschafte waren enkele jaren later bijna allemaal nog in leven. Echter door het uitbreken van een ongeneeslijke ziekte in mijn aquarium (zie voor meer informatie de vis Melanotaenia praecox) heb ik nooit kunnen waarnemen hoe oud deze soort werkelijk kan worden.

Na mijn eerste moeilijke periode met deze soort hadden enkele van deze visjes zo nu en dan nog wel eens last van vinnen die aangetast waren door een lichte vorm van vinrot. Dit ontstond vooral doordat deze visjes (in het donker) nog wel eens uit het water wilden springen waarbij zij zich stoten tegen de verstevigingsranden van het aquarium of de reflectors van de verlichting. Hierbij beschadigde zij waarschijnlijk hun vinnen een beetje waardoor ze vatbaar werden voor ziektes. Nadat ik echter de waterverbeteraar Easy-life vloeibaar filter medium was gaan gebruiken hebben de vissen van deze soort nog maar nauwelijks last gehad van aantastingen aan beschadigde vinnen.

Alternatieve oppervlakte vissen
Doordat bijlzalmpjes het een tijd niet al te best in mijn aquarium hebben gedaan, heb ik ook wel eens naar alternatieve oppervlakte vissen gezocht. Zelf heb ik toen ter tijd geen goede alternatieve oppervlaktevissen kunnen. Via een mailtje heb ik een tijdje terug twee alternatieven doorgekregen. De namen en beschrijving van deze vissen kunt u vinden op de pagina Alternatieve oppervlakte vissen.

Voetnoot
De foto van op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium. 

Terug naar de hoofdpagina