Corydoras pygmaeus

Omschrijving
Corydoras pygmaeus is de kleinst blijvende meerval van deze soort met een volwassen lengte van 2,5 cm. Deze soort is overwegend rustig en kan het best in een school gehouden worden om de vissen op hun gemak te stellen.

Huisvesting
Vanwege het kleine formaat van Corydoras pygmaeus is deze soort erg geschikt om ook in wat kleinere aquariums te houden. Zoals de meeste Corydoras meervallen is deze soort vrij tolerant wat betreft de zuurgraad en hardheid van het aquariumwater. De voorkeur van deze soort gaat echter uit naar een licht zure tot neutrale pH waarde en een gemiddelde water hardheid. De optimale temperatuur voor deze soort ligt tussen de 22 en 26 graden Celsius. Als bodembedekking is zand of fijn grind aan te raden.

Mijn ervaringen
Op het moment van schrijven (27-11-05) heb ik deze soort ongeveer 4 maanden in een klein aquarium van 60 cm. Tot nog toe is deze soort nog niet echt een succes in dit aquarium, aangezien gedurende de eerste maand de helft van de school wegviel, zonder dat ik hiervoor een oorzaak kon vinden. Mogelijk zat er op dat moment een ziekte in dit aquarium, aangezien de andere vissoort in dit aquarium ook een groot deel is gestorven in deze periode. Na de eerste maand zijn er geen vissen meer gestorven van deze soort. 

Wat betreft gedrag is Corydoras pygmaeus een redelijke schuwe vis in mijn aquarium, wat echter ook veroorzaakt kan zijn doordat de school momenteel te klein is. De soort is overwegend actief tijdens en na het voeren. Opvallend is dat Corydoras pygmaeus meer geneigd is om ook zo nu en dan in de middenzone van het aquarium te zwemmen dan andere Corydoras soorten.

Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina