Epalzeorhynchus sp. 

Synoniemen
Garra taeniata

Omschrijving
Algeneter die erg lijkt op Epalzeorhynchus siamensis en hier ook vaak mee verwisseld wordt. Deze vis is echter een minder goede algeneter dan E. siamensis en moet bij voorkeur solitair gehouden worden. Epalzeorhynchus sp. kan een lengte van ongeveer 15 cm bereiken, maar zal meestal kleiner blijven.

Huisvesting
Middelgroot tot groot aquarium met bij voorkeur een temperatuur van 24-26 °C. Deze vis stelt meer eisen aan de watersamenstelling dan E. siamensis en verlangt helder, zuurstofrijk, stromend water met bij voorkeur een pH die niet onder de 7 komt.

Mijn ervaringen
Hoewel de beide vissen die ik had elkaar regelmatig in de haren vlogen (en ook zo nu en dan de Crossocheilus siamensis), verwonde ze elkaar niet echt en gingen ze het grootste gedeelte van de dag 'normaal' met elkaar om, maar voor de rust in het aquarium zou het beter zijn deze vis als solitair te houden.Wel was duidelijk te zien dat een van deze vissen de baas in het aquarium was en deze dan ook mooier van kleur was een ook een stukje groter dan de ander. Verder was deze vis is bij mij een probleemloze vis, die nooit ziek was, maar op het gebied van algen eten wint de Crossocheilus siamensis het met het grootste gemak van deze soort. Nadat ik na ruim drie en een half jaar mijn aquarium opnieuw ingericht heb, heb ik hier gelijk gebruik van gemaakt deze vissen weg te geven aan iemand met een groter aquarium waar deze vissen minder onrust zullen veroorzaken dan in mijn kleine aquarium. De grootste vis was op dat moment zo'n 9 cm lang terwijl de kleinste van de twee op dat moment zo'n 7 cm lang was.

Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina