Helostoma temminckii

Nederlandse naam
Zoenvis, Zoengoerami

Omschrijving
Een beetje dommig uitziende labyrinthvis. Deze vis gaat de hele dag gewoon zijn eigen gang, zonder zich met andere vissen te bemoeien. Deze vis is meestal de hele dag bezig met het afgrazen van planten opzoek naar algen. In de natuur kan een zoenvis tot wel 30 cm lang worden, maar in het aquarium worden ze meestal niet groter dan zo'n 13-14 cm.

Huisvesting
Middelgroot tot groot aquarium  met een niet te hoog waterpeil, omdat de vis zo nu en dan aan de oppervlakte adem moet halen. De vissen houden niet echt van stromend water en geven de voorkeur aan een bealgd aquarium met een temperatuur tussen de 24 en 27 °C. Aan de watersamenstelling worden verder weinig eisen gesteld.

Mijn ervaringen
Hoewel deze vis over het algemeen niet direct als algeneter wordt aanbevolen was deze vis in mijn aquarium een uitstekende algeneter. Ik heb deze vis bijna 2,5 jaar in mijn aquarium gehad voordat hij op een dag plotseling lusteloos werd en de zelfde dag ook dood ging. Tot deze tijd is deze vis een probleemloze vis geweest die nooit ziek is geweest. In mijn aquarium heeft deze vis slechts een lengte bereikt van zo'n 6 tot 7 cm terwijl een lengte tot zo'n 13 cm normaal is in een aquarium. 

Ik heb altijd vermoed dat het kleine aquarium van 70 cm waarin in deze vis had de oorzaak was van de geringe lengte. Via mijn e-mail heb ik echter een reactie ontvangen die in een aquarium van slechts 50 cm een zoenvis heeft gehad die maar liefst 14 jaar oud is geworden bij een lengte van 18 cm, waaruit blijkt dat ook in een klein aquarium deze vis nog behoorlijk forse afmetingen kan bereiken. 

Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina