Otocinclus affinis

Omschrijving
Klein algeneter die meestal pas tegen het eind van de dag actief wordt. Deze vis kan een lengte bereiken tot zo'n 5 cm.

Huisvesting
Kan goed in een klein aquarium ondergebracht worden, met bijvoorkeur dichte beplanten en/of schuil mogelijkheden. Deze geeft de voorkeur aan helder, stromend water met een temperatuur van 21-25 °C.

Mijn ervaringen
Een redelijk probleemloze soort die ik jaren lang in mijn aquarium gehad heb. Ondanks het kleine formaat van deze soort werden ze in mijn aquarium toch ruim 4,5 jaar oud. Mogelijk kunnen ze nog ouder worden, want in de tijd dat deze vissen stierven in mijn aquarium had ik al enige maanden problemen (met wat later bleek) een ongeneeslijke ziekte (zie voor meer informatie de vis Melanotaenia praecox). Echter persoonlijk weet ik niet in welke mate deze ziekte invloed gehad kan hebben op deze soort. 

Wat betreft algen eten kan deze soort niet tippen aan algeneters als Crossocheilus siamensis en Helostoma temminckii. Het voordeel van deze vis is dat hij erg klein blijft en daarom ook bruikbaar is als algeneter in kleine aquariums. Ook heeft deze vis een erg rustig karakter waardoor deze soort minder nadrukkelijk in het aquarium aanwezig is als bijvoorbeeld de soort Crossocheilus siamensis, waardoor de Otocinclus affinis ook goed bruikbaar is in een aquarium met rustige en schuwe vissen.

Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina