7 manieren om stress te voorkomen

Veel mensen gaan tegenwoordig gebukt onder stress. Ze nemen teveel hooi op de vork en kunnen zich daardoor moeilijker concentreren, raken overspannen, krijgen een burnout of nog krijgen nog ergere lichamelijke klachten. Een beetje stress is geen probleem maar je moet er ook voor zorgen dat de stress niet blijvend is en er voor zorgen dat je op tijd ontspant. Daarom 7 tips om stress te verminderen en/ of te voorkomen.

1 – Kom in beweging

Lichaamsbeweging is een geweldige manier om stress te verminderen. Zelfs iets simpels als een stevige wandeling kan helpen je hoofd leeg te maken en je stemming te verbeteren. Als je niet sportief bent kun je in ieder geval beginnen met elke dag een (korte) wandeling te maken. 20 minuten per dag gaat al een wereld van verschil maken!

2 – Maak contact met de natuur

Veel mensen zitten dagelijks op kantoor en gaan met de auto naar het werk. Ze komen eigenlijk nog weinig buiten en juist buiten zijn kan heel erg goed voor je zijn. Tijd doorbrengen in de natuur kan helpen het stressniveau te verlagen. Maak een wandeling door het park, ga wandelen, of ga gewoon in je achtertuin zitten en neem de frisse lucht in je op.

3 – Lach het weg

Lachen is een van de beste manieren om stress te verminderen. Kijk naar een grappige film, lees een humoristisch boek, of breng tijd door met vrienden die je aan het lachen maken.

4 – Luister naar muziek

Gaan lekker op de bank of in je tuin zitten en zet je favoriete muziek op. Gebruik een goed koptelefoon om de muziek nog beter te horen. Luisteren naar kalmerende muziek kan helpen om je zenuwen te kalmeren en je stressniveau te verlagen.

5 – Beoefen yoga of meditatie

Zowel yoga als meditatie kunnen helpen om je geest en lichaam te centreren en stress te verminderen.

6 – Neem een massage

Een ontspannende massage kan helpen om strakke spieren los te maken en stress te verlichten.

7 – Oefen progressieve spierontspanning

Bij deze stressreductietechniek worden verschillende spiergroepen in het lichaam aangespannen en ontspannen. Begin bij je tenen en werk omhoog naar je hoofd. Terwijl u elke spiergroep aanspant, ademt u diep in en houdt u 10 tellen vast. Adem dan langzaam uit terwijl u de spanning loslaat. Herhaal dit proces voor elke spiergroep.

Dit zijn slechts enkele van de vele stressverminderende technieken die u kunt proberen. Experimenteer om uit te vinden wat voor u het beste werkt en maak stressbeheersing een onderdeel van uw dagelijkse routine.