Zorgt een verbouwing voor waardevermeerdering?

Een van de meest voorkomende redenen die mensen geven wanneer hen wordt gevraagd waarom zij hun huis verbeteren, is dat huisverbeteringen de waarde van het huis verhogen. Hoewel dit vaak waar is, is het lang niet zo universeel als sommige mensen denken. Wanneer u op het punt staat veel geld uit te geven voor een huisverbetering, is het de moeite waard om na te gaan of de waarde van uw huis voldoende zal stijgen om het te betalen ñ of, erger nog, of het de waarde van uw huis juist zal doen dalen.

Badkamers en keukens

Laten we beginnen met badkamers en keukens. Goed onderhouden en mooi uitziende keukens en badkamers geven een huis meerwaarde, maar dat hoeft niet per se het allernieuwste te zijn. Een oudere kamer die goed verzorgd is en niet een complete gruwel was om mee te beginnen kan vaak de waarde net zo veel helpen als een nieuw geïnstalleerde.

Daarbij is de smaak van een keuken en badkamer erg persoonlijk. Wat voor u mooi is, vindt een ander misschien spuuglelijk. Vaak zie je ook dat een keuken en badkamer de eerste zaken zijn die vervangen worden in een nieuw aangekochte woning. Nieuw of niet nieuw.

Uitbreiding van de woning

Uitbreidingen daarentegen verhogen bijna altijd de waarde van uw huis, omdat ze het groter maken. Een huis met vier slaapkamers kan aanzienlijk meer waard zijn op de markt dan een huis met drie slaapkamers, omdat er een groter gezin in kan wonen. Een woning met 2 verdiepingen zou uitgebreid kunnen worden met een dakopbouw om meer ruimte te creëren.

U moet echter oppassen dat u niet te ver in uw tuin bouwt als u maar een kleine tuin hebt: als u te veel van uw tuin wegneemt, kunt u nog meer waarde aan uw huis onttrekken dan u aan de extra slaapkamer hebt.

Extra’s in de tuin

Hoewel het misschien vreemd lijkt, geldt deze regel ook voor tuinelementen zoals zwembaden en vijvers. Misschien vindt u ze wel mooi, maar niet iedereen vindt dat mooi en en u heeft zojuist een stuk tuin dat voor bijna alles gebruikt zou kunnen worden, veranderd in een voorziening voor eenmalig gebruik. Bovendien zijn zwembaden erg duur in onderhoud, wat potentiële kopers kan afschrikken.

Samenvattend

In het algemeen is het een slecht idee om huisverbeteringen aan te brengen alleen om geld te verdienen, want dat zal bijna altijd mislukken. Maak in plaats daarvan gewoon de verbeteringen die u wilt, terwijl u alle verbeteringen vermijdt die de prijs van uw huis zullen drukken. Als u het echt om het geld wil doen, investeer dan in uitbreiding van de woning.