Tips om uw metabolisme te verhogen

Er zijn veel mensen die er veel voor over hebben om hun stofwisseling te verhogen. Met een hoog niveau van metabolisme kan men vet verbranden en snel gewicht verliezen met de minste activiteit. Metabolisme is de snelheid waarmee het lichaam energie en calorieën produceert en verbruikt om het leven te ondersteunen.

Er zijn verschillende factoren die het metabolisme van een persoon beïnvloeden, zoals de hoeveelheid spierweefsel, de frequentie van de maaltijden die men nuttigt, genetica, stressniveaus, persoonlijke voeding en activiteitenniveaus. Het metabolisme vertraagt als gevolg van het volgende: verlies van spieren door te weinig lichaamsbeweging, de neiging van het lichaam om zijn eigen weefsel te kannibaliseren omdat er niet genoeg voedselenergie is om het in stand te houden, en de afname van de lichaamsbeweging die natuurlijk gepaard gaat met ouderdom.

Hier zijn verschillende manieren om het metabolisme aan te wakkeren:

Verlaag uw vetpercentage

Bouw magere, gemiddelde lichaamsmassa op. Het is niet meer dan normaal dat het metabolisme afneemt met de leeftijd, maar het is mogelijk deze effecten tegen te gaan. De hoeveelheid spieren die iemand heeft is zeer bepalend voor het vermogen om calorieën te verbranden en vet te verliezen. Het spreekt dus vanzelf dat lichaamsbeweging essentieel is.

Bouw kracht en weerstand op door minstens twee keer per week te trainen, bij voorkeur met gewichten. Doe eenvoudige oefeningen tussen de trainingen door. Eenvoudige taken zoals de hond uitlaten en de trap gebruiken in plaats van de lift kunnen al calorieën afvoeren. De sleutel is om de hoeveelheid eten af te stemmen op de hoeveelheid activiteit die men heeft.

Hier zijn enkele tips om de juiste lichaamsbeweging te krijgen:

Voor krachttraining

 • Verhoog het aantal herhalingen van een bepaalde oefening.
 • Verhoog de weerstand.
 • Gebruik indien mogelijk geavanceerde trainingstechnieken

Voor cardiovasculaire training

 • Inlassen van intervallen tussen de oefeningen
 • Voer crosstraining uit en combineer de oefeningen
 • Voeg weerstand en snelheid toe
gezonde voeding koken

Pas uw voeding aan

 • Eet een ontbijt. Veel mensen gaan voorbij aan het feit dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Verrassend genoeg zijn degenen die ontbijten dunner dan degenen die dat niet doen. Het metabolisme kan aanzienlijk vertragen als men halverwege de ochtend ontbijt of als men wacht met eten tot de middag.
 • Vermijd suiker. Suiker stelt het lichaam in staat vet op te slaan. Het is aanbevolen om voedsel te consumeren dat een gelijkmatige bloedsuikerspiegel in stand houdt. Bovendien zou 2 tot 3 keer per week progressieve lichaamsbeweging nodig zijn om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
 • Eet pittig voedsel. Hete gerechten met pepers kunnen het metabolisme verhogen.
 • Eet kleinere maaltijden. Het is raadzaam om 4 tot 6 kleine maaltijden te nuttigen met een tussenpoos van 2 tot 3 uur.
 • Sla nooit maaltijden over. Mensen hebben de neiging om maaltijden over te slaan om gewicht te verliezen, wat een grote fout is omdat het de stofwisseling vertraagt.
 • Plan maaltijden in detail. Bereid altijd de juiste hoeveelheid voedsel voor om op de aangegeven tijdstippen te consumeren. Maak niet de fout om sporadisch te eten.
 • Neem meer energievoedsel op in het dieet, zoals fruit en groenten, bonen en volle granen.
 • Drink veel groene thee. Het kan gebruikt worden als vervanging voor koffie. Thee heeft het vermogen om de stofwisseling te stimuleren, en in tegenstelling tot koffie heeft het geen ongewenste bijwerkingen als er te veel van wordt geconsumeerd.

Verbeter uw slaap

Slaap meer. Volgens onderzoek lopen mensen die niet genoeg slapen meer risico om aan te komen. Ook worden spieren geregenereerd tijdens de laatste paar uur slaap.

water drinken

Drink meer water

Verhoog de waterinname. Water spoelt gifstoffen weg die worden geproduceerd wanneer het lichaam vet verbrandt. Bij de meeste lichaamsfuncties is water betrokken, en een gebrek aan water zorgt ervoor dat de werking van het lichaamssysteem minder snel verloopt, met onnodige stress als gevolg.

Vermijd stress

Weg met de stress! Stress, zij het fysiek of emotioneel, veroorzaakt de afgifte van een steroïde genaamd cortisol, die het metabolisme vermindert. Ook hebben mensen de neiging om overmatig te eten als ze gestrest zijn.

Houd vol en heb geduld

Het bereiken van het gewenste lichaamsgewicht is nooit onmogelijk als men de vastberadenheid en het geduld heeft die nodig zijn om het metabolisme, dat een belangrijke rol speelt bij gewichtsverlies, te stabiliseren. Men moet beseffen dat goed eten en sporten niet zomaar een modeverschijnsel is, maar een manier van leven.